Ingezonden persbericht


oudemuziek
persbericht

26 oktober 2011

Mozart veelhandig
Klaviermuziek door meester en leerling

Bart van Oort en zijn leerlinge Petra Somlai zijn beiden winnaars van het fortepianoconcours van het MAfestival in Brugge. Van Oort won in 1986, de Hongaarse Petra Somlai in 2010. Onlangs studeerde zij bij Van Oort af met een 10 met onderscheiding, en samen brengen zij drie verschijningsvormen van Mozarts klaviermuziek: à quatre mains, voor piano solo en voor twee piano's. In de werken op dit programma benut Mozart ten volle de mogelijkheden van de bezetting. Iets waar deze rasmuzikanten wel raad mee weten.

Muziek voor twee pianisten aan hetzelfde klavier was niet speciaal gangbaar rond 1760. Toch speelde de jonge Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) al op 13 mei 1765 samen met zijn zusje Nannerl op één klavier tijdens hun bezoek aan Londen. Zij vertolkten een van Wolfgangs werken op het tweemanualige klavecimbel. De sonate die toen werd uitgevoerd is waarschijnlijk in 1765 ter plekke gecomponeerd en was vermoedelijk de allereerste voor vier handen.

De werken van dit programma zijn alle van later datum. Mozart benut daarin ten volle de mogelijkheden van de bezetting. Hij geeft ze soms iets orkestraals, verdeelt solo's over de twee spelers en creëert dan echte kamermuziek, wisselt grootse symfonische gebaren af met grandioze dialogen tussen de stemmen en componeert daar tussendoor briljante loopjes voor beide partijen die overlopen van aanstekelijke vreugde en speelplezier. De eisen die het werk van Mozart aan de spelers stelt, maakt het zonneklaar dat deze is geschreven voor uitmuntende pianisten. Geen probleem dus voor deze twee winnaars van het fortepianoconcours in Brugge. "Ik vind het geweldig om dit Mozart-programma samen met Petra Somlai te spelen; zij is de eerste fortepianiste die met een 10 is afgestudeerd en dat zegt wel iets over het niveau waarop het fortepianospel inmiddels is beland", aldus Van Oort.

Genre: Klassiek

Petra Somlai en Bart van Oort

Petra Somlai werd geboren in Hongarije en studeerde onder meer in Boedapest en Birmingham, en vanaf 2005 bij Bart van Oort aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. In 2010 won zij de eerste prijs én de publieksprijs in de categorie 'pianoforte' op het oude-muziekconcours van het MAfestival in Brugge.

Bart van Oort won in 1986 hetzelfde fortepianoconcours in Brugge. Hij werkte over de hele wereld en doceert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag fortepiano en historische uitvoeringspraktijk. Petra Somlai behaalde in 2011 bij hem haar mastertitel.

Concerten en kaartverkoop

wo 9 nov, 20.15 uur - Woerden, Lutherse Kerk
do 10 nov, 20.15 uur - Westzaan, Zuidervermaning
za 12 nov, 20.15 uur - Venlo, Domani
zo 13 nov, 14.30 uur - Amerongen, Kasteel Amerongen

Kaartverkoop en meer informatie op www.oudemuziek.nl.

Deze concertserie is de vierde uit het Seizoen Oude Muziek van de Organisatie Oude Muziek. Oktober 2011 t/m juni 2012
20 concertseries, 2 Bachdagen, 116 concerten op 49 locaties in heel Nederland en Vlaanderen.



Ingezonden persbericht