09/11/2 011 10:00

Oracle Onderzoek: Energiemarkt moet drastisch veranderen om Europese emissiedoelstellingen voor 2050 te halen

Utrecht, 9 november 2011 - Oracle en het onderzoeksbureau The Future Laboratory presenteren The Future of Energy. Deze studie kijkt naar de rol van smart grids in het behalen van de energiedoelstellingen, die de Europese Unie (EU) heeft gesteld in zijn Low Carbon 2050-strategie. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen 80 tot 95 procent lager liggen, tot onder het niveau van 1990. Het rapport benadrukt welke elektriciteitskwesties de komende vier decennia moeten worden aangepakt en benoemt de trends die gecombineerd zorgen voor een koolstofarme samenleving in 2050.

The Future Laboratory heeft een panel samengesteld van deskundigen uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), waaronder Hans Martens (European Policy Commissie), Will Pearson (Eurasia Group) en Monika Stajnarova (BEUC). Gezamenlijk is gekeken hoe commerciële investeringen, betrokkenheid van consumenten en politiek leiderschap kunnen bijdragen aan de emissiedoelstellingen van 2050. Daarnaast hebben de experts hun visie gegeven over de rol die technologie zal spelen in slimme energievoorziening.

De studie bevestigt dat overheidsbeleid en slimme energienetwerken grotere energie-efficiëntie stimuleren. Zo stimuleert nieuwe wetgeving veranderingen en nieuwe business modellen die consumenten meer voordeel bieden, waardoor ze meer betrokken raken bij het verlagen van het energieverbruik thuis.

Smart grids, die in staat zijn duurzame energietechnologieën te integreren in het netwerk en vraag en aanbod van stroom efficiënt kunnen afstemmen, zullen volgens het onderzoek een cruciale rol spelen in het realiseren van een koolstofarme samenleving. Aanvullend zal data net zo belangrijk zijn als energie in het elektriciteitsnet van de toekomst en goede interpretatie van deze gegevens is essentieel in het waarborgen van een veilige energievoorziening. De inzet van ICT om gegevens te convergeren is nodig om tot een transformatie in de energiemarkt te komen.

The Future Laboratory identificeert een aantal technologische kerngebieden, die een cruciale rol spelen in de groeiende vraag naar elektriciteit, zoals:


* Grotere afhankelijkheid van digitale technologie vergroot het belang van betrouwbare elektriciteitsvoorziening
* Beheertools aan de vraagkant om pieken in energieverbruik op te vangen
* Door slimme informatiesystemen te implementeren is het mogelijk bijna real-time te reageren, waardoor dynamische prijsstelling ontstaat en nutsbedrijven hun klanten real-time gedifferentieerde energieprijzen kunnen aanbieden
* Het beschikbaar maken van consumentendata en variabele energieprijzen stimuleert de ontwikkeling van nieuwe business modellen en bevordert de concurrentie

Echter, het onderzoek bevestigt dat een aantal zwakke plekken de acceptatie van smart grids belemmeren. Er zou meer geïnvesteerd moeten worden in de bewustmaking en het onderwijzen van de consument. Daarnaast is het noodzakelijk end-to-end privacy en veiligheid te waarborgen en ontbreekt het aan algemene standaard normen. De experts betrokken bij het onderzoek zijn van mening dat de snelle opkomst van elektrische voertuigen een grote impact zal hebben op de smart grid. Deze tendens brengt investeringen in het netwerk met zich mee, waardoor nieuwe diensten kunnen worden ontwikkeld, die publiek bewustzijn en betrokkenheid met het eigen energiegebruik bevorderen

De conclusie
Het rapport The Future of Energy concludeert dat smart grids het succes bepalen van de gezette doelstellingen zoals beveiligde energievoorziening, reductie CO2-uitstoot en de aanhoudende economische groei. Door de efficiëntie in de energievoorziening te vergroten, beter in te spelen op de veranderende vraag en duurzame energiebronnen te integreren in het netwerk is een grote rol weggelegd voor smart grids.

Bastian Fischer, Vice President, Industrie Strategie, Oracle Utilities: "De smart grid is cruciaal voor de toekomst van een slimme energievoorziening en om de energiedoelstellingen voor 2050 te behalen. De smart grid voorziet nutsbedrijven van een schat aan data intelligence en biedt gedetailleerd inzicht in patronen van energieverbruik van klanten en bijna real-time in de status van hun distributienetwerk. Hierdoor is een betere planning van de conventionele en duurzame energievoorziening mogelijk en halen nutsbedrijven meer uit hun netwerk. Veel landen hebben weliswaar goede vooruitgang geboekt, maar we hebben nog een lange weg te gaan om smart grids daadwerkelijk operationeel te maken. Het garanderen van de privacy is essentieel in het vertrouwen van de klant en daarmee in de acceptatie van slimme energie."

Hans Martens, algemeen directeur van het European Policy Centre, is tevens van mening dat smart grid-technologieën van groot belang zijn: "Het is een van de belangrijkste maatregelen, omdat we hierdoor onze doelen kunnen bereiken zonder onze leefstijlen te veranderen en met soms relatief kleine investeringen. De inzet van ICT doet een win-win situatie ontstaan. We beperken het gebruik van fossiele brandstof, verminderen de CO2-uitstoot en besparen geld."

Frits Bliek, Principal Consultant bij energieadviesbureau KEMA: "De infrastructuur die nodig is voor het opladen van elektrische voertuigen is een belangrijk vraagstuk en zal helpen de hele discussie over slimme energie naar een hoger niveau te brengen."

Hotlinks


* Oracle Utilities
* Future of Energy study

Note to editors:

About Oracle Utilities
Oracle Utilities delivers proven software applications that help utilities of all types and sizes achieve competitive advantage, business performance excellence and a lower total cost of technology ownership. Oracle Utilities integrates industry-specific customer care and billing, network management, work and asset management, mobile workforce management and meter data management applications with the capabilities of Oracle's industry-leading enterprise applications, business intelligence tools, middleware and database technologies. The software enables customers to adapt more nimbly to market deregulation, meet ever-evolving customer demands and deliver on environmental conservation commitments. Additionally, Oracle Utilities helps utilities prepare for smart metering and smart grid initiatives that enhance efficiency and provide critical intelligence metrics that can help drive more-informed energy and water usage decisions for consumers and businesses. For more information, visit www.oracle.com/goto/utilities.

For more information contact: