Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 9 november 2011

Meer ruimte voor duurzame initiatieven in nieuwe CNME

De nieuwbouw van het Centrum voor Natuur en Milieueducatie (CNME) moet een duurzame ontmoetingsplaats zijn van en voor de stad. Naast het CNME krijgen ook andere partijen onderdak in het gebouw dat zal worden geëxploiteerd door een marktpartij. De gemeente huurt dan ruimte in het gebouw. Dit stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad.

Uit een marktverkenning is gebleken dat er bij marktpartijen interesse is om te investeren in een dergelijke duurzame ontmoetingsplaats. De gemeente streeft naar een plek voor het CNME waar de huidige activiteiten kunnen worden voortgezet, verbreed en vernieuwd en waar meer ruimte is voor duurzame initiatieven vanuit de stad. Het CNME van de toekomst sluit niet alleen aan bij de behoeftes van basisscholen maar ook van andere doelgroepen zoals brede scholen, buitenschoolse opvang en voortgezet onderwijs. Ook zal het CNME steeds meer deelnemen aan projecten met andere partijen uit de stad zoals het bedrijfsleven en burgerinitiatieven.

Overlaten aan marktpartijen
De gemeente kiest daar bij voor een geïntegreerde aanbesteding. De gemeente stelt daarbij de kaders en legt de verantwoordelijkheid voor zowel het ontwerp als de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie bij één of meerdere marktpartijen. Een van de voorwaarden van de gemeente is dat het gebouw zelf ook duurzaam moet worden gebouwd, ingericht en gebruikt. Deze aanpak biedt meer mogelijkheden om de functie van het CNME te verbreden dan als de gemeente zelf tot herbouw zou overgaan. De verzekeringsgelden worden gebruikt voor dekking van de huurverplichting die de gemeente aangaat.

"Deze aanpak biedt ons de mogelijkheid om de stad een CNME terug te geven dat meer ruimte geeft aan initiatieven van burgers en bedrijven en zo een bijdrage kan leveren aan een verdere duurzame ontwikkeling van Amersfoort", aldus wethouder Van 't Erve (duurzaamheid). "Een kans die we niet onbenut willen laten." CNME blijft in Schothorst
Uit een locatiestudie en uit de marktverkenning blijkt dat de huidige plek van het CNME de meest geschikte plaats is voor de nieuwbouw. Deze locatie biedt als voordeel dat een goede samenhang tussen de villa, middeleeuws erf en het nieuw CNME mogelijk blijft.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort