Universiteit van Tilburg

Persbericht 9 november 2011
Prof. mr. Mijke Houwerzijl benoemd tot hoogleraar arbeidsrecht

Tilburg University heeft prof. mr. Mijke Houwerzijl met ingang van 1 november 2011 benoemd tot hoogleraar arbeidsrecht bij de Tilburg Law School. Zij volgt hoogleraar Antoine Jacobs op, die met emeritaat is gegaan.

Het onderzoek van Mijke Houwerzijl richt zich in het bijzonder op de Europese en transnationale dimensies van het arbeidsrecht. Regelmatig doet ze onderzoek in specifieke sectoren van de arbeidsmarkt, zoals de bouwsector, de uitzendsector en de transportsector. Onlangs rondde ze een omvangrijk rechtsvergelijkend onderzoek af voor de Europese Commissie waarbij aanbevelingen zijn gedaan om de arbeidsrechtelijke bescherming van gedetacheerde werknemers te verbeteren.

Binnen de Tilburg Law School zal Houwerzijl onder meer de invloed onderzoeken van de internationaliserende en flexibiliserende arbeidsmarkt op de ontwikkeling en handhaving van het arbeids- en socialezekerheidsrecht op Europees of nationaal vlak. Nieuwe vormen van mobiliteit, zoals internationaal forenzen, roepen namelijk allerlei juridische vragen op en beperken de reikwijdte van het nationale arbeids- en socialezekerheidsrecht.

Prof. mr. M.S. (Mijke) Houwerzijl studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na enige tijd gewerkt te hebben bij de rechtskundige dienst FNV, promoveerde ze in 2005 aan de Universiteit van Tilburg. De afgelopen vijf jaar was ze werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen als universitair hoofddocente. Sinds eind 2010 is ze tevens verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als bijzonder hoogleraar Europees en rechtsvergelijkend arbeidsrecht.