Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cofely, SITA en Electrabel brengen topsprekers bijeen tijdens ReDiscover Congres Duurzaamheid: een kwestie van zelf doen

Maarssen, 9 november 2011 - Niet wachten op de overheid: het bedrijfsleven moet zélf het voortouw nemen op het gebied van duurzaam denken en doen. Hieraan kunnen bedrijven invulling geven door de krachten te bundelen en zoeken naar creatieve en minder voor de hand liggende allianties om te komen tot innovaties. Een belangrijke voorwaarde hierbij is het creëren van draagvlak onder burgers en consumenten. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het ReDiscover Congres & Debat dat Cofely, SITA en Electrabel - onderdeel van de wereldwijd opererende Groep GDF SUEZ - gisteren hebben gehouden in DeFabrique in Maarssen. Wetenschappers en vertegenwoordigers van vooraanstaande bedrijven en maatschappelijke organisaties gaven hun visie op duurzaamheid en innovatie, waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en het realiseren van groei hand in hand gaan.

Het bieden van concrete duurzame oplossingen aan bedrijven voor de uitdagingen van morgen. Dat was het doel van het congres ReDiscover. Veel bedrijven willen maatschappelijk verantwoord ondernemen. De vraag is hoe zij doelstellingen op korte termijn - het realiseren van winstgevende groei - verenigen met investeringen in een duurzame toekomst. Tijdens het congres - geleid door dagvoorzitter Charles Groenhuijsen - gingen prominente sprekers in op alle facetten van duurzaamheid en wat er nodig is om de volgende stappen te zetten. Wetenschappers zetten hun visie op dit thema uiteen en ondernemers gaven tekst en uitleg over duurzame innovaties die zij in de praktijk toepassen.

Uitdaging voor de 21ste eeuw
"Op een verantwoorde wijze groeien is een fundamentele uitdaging in de 21e eeuw. Het vinden van draagvlak voor duurzaamheid is in de samenleving en de politiek voldoende aanwezig, evenals de noodzakelijke technologie. Het komt nu aan op het creëren van daadkracht en consistentie en stabiliteit in het overheidsbeleid om deze ambities te verwezenlijken, zodat woorden in daden worden omgezet", benadrukt Han Blokland, CEO van Cofely.

"Duurzaamheid is een blijvende trend. De grootste uitdaging voor bedrijven is de vraag hoe zij invulling geven aan innovaties die in kleinere stappen of grote sprongen vorm zullen krijgen. Met het oog op het creëren van een blijvend draagvlak is de betrokkenheid van burgers cruciaal", benadrukt Jacqueline Cramer, oud-minister van Milieubeheer en hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit van Utrecht. "De mogelijkheden zijn er, het komt nu aan op de bereidheid om werk te maken van duurzaamheid. Want waar een wil is, is een duurzame weg."

Levendig debat
'Transitie van duurzaamheid in onze maatschappij'. Met een toespraak over dit thema gaf oud-minister Cramer de voorzet voor het afsluitende debat. Dit was de aanzet voor een levendige discussie waaraan Prins Carlos de Bourbon de Parme - boegbeeld van INSIDS, een onafhankelijke stichting met als doel het versnellen van duurzame innovatie - deelnam, evenals Jan Jonker - hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit, Simon Rozendaal - redacteur Wetenschap van Elsevier - en Han Blokland - CEO van Cofely. Over één ding waren alle deelnemers het eens: duurzaamheid is een kwestie van doen. "We moeten niet afwachtend naar Den Haag kijken. We zullen zélf werk moeten maken van duurzaamheid", stelde Jan Jonker. Jacqueline Cramer benadrukte dat organisaties hierbij de krachten moeten bundelen. "We moeten meer samenwerken in ketens en clusters in plaats van onze duurzame inspanningen op individueel niveau suboptimaliseren." Prins Carlos de Bourbon de Parme wees op het grote maatschappelijke draagvlak voor duurzaamheid. "Een derde van de consumenten vindt een verantwoorde omgang met het milieu belangrijk. Duurzaamheid is niet langer conjunctuurgevoelig en er is bovendien sprake van een grote omslag in het denken. Terwijl vijf jaar geleden nog grote scepsis bestond over elektrische voertuigen, zijn alle grote merken er nu mee bezig." Meteorologe Helga van Leur schetste tijdens het congres de huidige situatie met betrekking tot het klimaat, bevolkingsgroei en grondstoffen. Zij hield haar gehoor voor dat het erop aankomt 'te handelen alsof je het eeuwige leven hebt', om zo volledig doordrongen te raken van de impact van milieueffecten op de lange termijn.

Inspelen op de uitdagingen van morgen

Duurzame ontwikkeling vormt de kern van de strategie van GDF SUEZ, een wereldwijde speler op het gebied van energie en duurzaamheid. Met de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en energie-efficiënte oplossingen wil zij inspelen op de uitdagingen van morgen. Tijdens het congres deelden de drie organiserende bedrijven hun hoogwaardige kennis van duurzame oplossingen. SITA presenteerde cup2paper: een duurzame wegwerpbeker die is voorzien van een milieuvriendelijke coating, waardoor ze na gebruik in de oud-papierstroom van SITA gerecycled kan worden. Cofely toonde voorbeelden van duurzame technologische oplossingen - zoals warmte en koudeopslag, datacenters, smart grids en de werkzaamheden voor de Olympische Spelen in Londen - en Electrabel liet zien wat verantwoord omgaan met energiebronnen kan opleveren.

Bij het drukbezochte congres waren vertegenwoordigers van tientallen organisaties aanwezig: van MVO-functionarissen tot inkoop- en facility managers. Bezoek voor meer informatie over het congres ReDiscover: www.congresrediscover.nl

***
Over COFELY, onderdeel van GDF SUEZ
Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energieoplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat 76.000 medewerkers telt en een omzet van 13,5 miljard euro realiseerde in 2010. In 2010 telde Cofely in Nederland circa 7.000 medewerkers en behaalde een omzet van ruim 1 miljard in 2010.

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 220.000 mensen in dienst en behaalde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro.

Over Electrabel
Als toonaangevende energieproducent zet Electrabel in op verduurzaming. Een efficiënte en flexibele inzet van bestaande en toekomstige energiebronnen is hierbij cruciaal. Met een efficiënt en flexibel productiepark, wekt Electrabel een kwart van de in Nederland geproduceerde elektriciteit op. Bij Electrabel Nederland werken circa 1250 medewerkers.

Electrabel maakt deel uit van de Groep GDF SUEZ, een van de meest toonaangevende energieleveranciers in de wereld, aanwezig in de hele energieketen, in elektriciteit en aardgas, zowel upstream als downstream. Binnen zijn vakgebieden (energie, energieservices en milieu) positioneert GDF SUEZ zich volgens een duurzaam ontwikkelingsmodel met de uitdaging om: te voorzien in de vraag naar energie, betrouwbaar te zijn in de levering, de energiebronnen optimaal te gebruiken en de klimaatveranderingen tegen te gaan.

Over SITA
Activiteiten - SITA is specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement. SITA verzorgt de inzameling, de recycling of (energetische) verwerking van veel verschillende soorten afval: algemeen restafval, huishoudelijk afval, bedrijfsafval, hout, metalen, bouw- en sloopafval, glas, papier en karton en kunststofverpakkingen. Maar ook: vertrouwelijke informatiedragers, gevaarlijk afval en specifiek ziekenhuisafval. SITA heeft verder bedrijfsonderdelen voor de reiniging van straten, het bestrijden van plaagdieren, de bodemsanering en rioolbeheer en -onderhoud. Bij SITA in Nederland werken ruim 2.200 medewerkers verspreid over 40 vestigingen.

Duurzaamheid - De zorg voor het milieu hoort bij ons dagelijks werk. Het inzamelen en verwerken van afval draait vooral om het zo optimaal en duurzaam mogelijk hergebruiken en terugwinnen van kostbare grondstoffen uit afval. Gescheiden inzameling aan de bron geeft vaak het hoogste duurzaamheideffect. Zo zijn o.a. glas, metaal, papier, plastic en hout zeer goed te recyclen. Door het hergebruiken en recyclen van afval reduceren we de uitstoot van CO2 en verminderen we de druk op primaire grond- en brandstoffen. Maar ook restafval wordt nuttig toegepast. Bij de verbranding ervan wordt veel duurzame energie opgewekt.


Organisatie - SITA Nederland is onderdeel van SITA Northern Europe Waste Services (NEWS). SITA NEWS is het samenwerkingsverband van de SITA- organisaties in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg en is onderdeel van SUEZ ENVIRONNEMENT, het water- en milieu- onderdeel van de industriële groep GDF SUEZ. De water- en milieu-activiteiten, onder de naam SUEZ ENVIRONNEMENT, hebben een aparte beursnotering in Parijs en Brussel.



Ingezonden persbericht