Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
137 Vragen van de heer A.G. van Schie en de heer drs. D.N.E.A. Gilissen
(ingekomen 9 november 2011)

Schriftelijke vragen inzake de kosten van het verleggen van kabels en leidingen.

Op 28 oktober 2011 heeft de Hoge Raad der Nederlanden de gemeente De Ronde Venen in het gelijk gesteld in een conflict met een aantal netbeheerders. De uitspraak (LJN: BQ9854, Hoge Raad , 10/00299) heeft als gevolg dat de kosten voor het verleggen van kabels en leidingen niet meer vanzelfsprekend door de gemeente betaald hoeven te worden.

In de Ronde Venen zijn in het verleden overeenkomsten gesloten tussen de netbeheerders, energiebedrijven en hun rechtsopvolgers met betrekking tot de indirecte kosten van het verleggen van kabels en leidingen. Het gaat hier om kosten die worden gemaakt bij het sluiten van een weg of de verplaatsing van andere publieke activiteiten in de openbare ruimte. Deze overeenkomsten zijn gesloten op het moment dat de activiteiten van NUTS-bedrijven nog gezien werden als overheidstaak. Ook heeft de Hoge Raad meegewogen dat de bedrijven geen vergoeding betalen voor de in de grond aanwezige kabels- en leidingen. Geconcludeerd is dat in elk geval bij het verplaatsen van kabels en leidingen die al 15 jaar of langer in de grond liggen, in redelijkheid mag worden verwacht dat de eigenaar van de kabels- en leidingen, die immers ook een commercieel belang heeft, betaalt voor het omleggen daarvan.

De VVD fractie heeft daarover de volgende vragen:

1. Heeft de gemeente Utrecht vergelijkbare contracten met netbeheerders en energiebedrijven, waarin clausules zijn opgenomen over de (indirecte) kosten bij het verplaatsen daarvan?
2. Wat zijn de consequenties van de uitspraak van de Hoge Raad voor de mogelijkheden van kostenverhaal van het verplaatsen van kabels en- leidingen?
3. Ziet het college aanleiding - kennis te hebben genomen van de uitspraak van de Hoge Raad - lopende contracten met netbeheerders en energiebedrijven aan te passen? Zo nee, waarom niet?
4. Hoeveel kosten heeft de gemeente Utrecht de afgelopen 5 jaar gemaakt voor het verplaatsen van kabels- en leidingen?

Bij het project stationsgebied zijn omvangrijke projecten gaande en al gerealiseerd voor het verplaatsen van kabels en leidingen ten behoeven van de ontwikkelingen in het stationsgebied.

5. Zijn er voor deze projecten afspraken gemaakt met de eigenaren van kabels en leidingen met betrekking tot de kosten?
6. Hoeveel van deze kabels en leidingen zijn ouder dan 15 jaar?
7. Wat zijn de geprognotiseerde kosten van deze projecten voor de komende jaren, en hoeveel dragen de maatschappijen daar zelf aan bij?
8. Hoeveel heeft de gemeente Utrecht de afgelopen jaren uitgegeven aan het verplaatsen van kabels en leidingen in het stationsgebied?
9. Ziet de gemeente mogelijkheden om deze kosten uit het verleden en in de toekomst te verhalen op de eigenaren?


---- --