Inventaris van het bouwkundig erfgoed: actualisatie van de vastgestelde lijst

09/11/2011 16:16

Vlaamse Overheid

Op 9 november 2011 is de geactualiseerde lijst van de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed voor Vlaanderen vastgesteld door de administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed, mevr. Sonja Vanblaere.

Op 9 november 2011 is de geactualiseerde lijst van de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed voor Vlaanderen vastgesteld door de administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed, mevr. Sonja Vanblaere.

Aangezien de visie op onroerend erfgoed doorheen de jaren evolueert en bouwkundig erfgoed in Vlaanderen onderhevig is aan veranderingen zoals bouw, sloop, adreswijzigingen, enz. is een jaarlijkse actualisatie van de vastgestelde inventaris aangewezen. De vaststelling is een volwaardig beleidsinstrument en bepaalt per gemeente een overzichtelijke lijst van het bouwkundig erfgoed met erfgoedwaarde. Deze lijst bevat 72375 items, waarvan 72229 relicten en 146 gehelen.

Vier rechtsgevolgen De geactualiseerde lijst van 9 november 2011 wordt rechtsgeldig tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Tot zolang is de vastgestelde lijst van 20 september 2010 nog geldig. Komt een eigendom voor in de vastgestelde lijst, dan gelden vier rechtsgevolgen: 1. Voor gebouwen uit de vastgestelde lijst mag je afwijken van de normen rond energieprestatie en binnenklimaat, als dat nodig is om de erfgoedwaarde van het pand in stand te houden. 2. Zonevreemde gebouwen uit de vastgestelde lijst kunnen gemakkelijker een nieuwe functie krijgen. Zo kan een leegstaande hoeve bijvoorbeeld een woonfunctie krijgen, ook al ligt hij in agrarisch gebied. 3. Wanneer je een gebouw uit de vastgestelde lijst wil afbreken, heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Een gemeente kan die alleen uitreiken, nadat zij advies heeft gevraagd over erfgoedwaarden van het gebouw. 4. Bij gebouwen in de inventaris wordt sociale huisvesting door renovatie gestimuleerd. In de sociale woningbouw geldt de regel dat kosten voor renovatie maximaal 80% mogen bedragen van de prijs voor een nieuwbouw van dezelfde omvang. Als de renovatiekosten meer bedragen, moet het gebouw worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Voor gebouwen uit de lijst geldt die regel niet.

Meer informatie over de vaststelling 2012? Op http://inventaris.vioe.be/dibe/rechtsgevolgen kan u de geactualiseerde lijst downloaden en meer uitleg vinden over de rechtsgevolgen van de vaststelling. Ook de brochure 'Erfgoed in mijn straat' werd hernieuwd en is te downloaden of gratis te bestellen bij het bestelloket van de Vlaamse overheid . Met vragen kan u terecht op inventaris@onroerenderfgoed.be en bij de Vlaamse Infolijn (1700). Op de website http://inventaris.vioe.be verneemt u binnenkort meer over de publicatie in het Staatsblad en over de definitieve inwerkingtreding van de geactualiseerde lijst.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel