Provincie Antwerpen


PERSBERICHT

Provincie Antwerpen

Open vld-fractie niet akkoord met voorstel van nieuwe Algemene ProvincieBelasting (APB) !

De "open vld fractie" van de Antwerpse provincieraad gaat niet akkoord met de nieuwe provinciebelasting!

Het voorstel van de gedeputeerde voor financiën is een verdienstelijke poging om de provinciale belastingen te vereenvoudigen, maar werd zonder grondig onderzoek en zonder overleg met de politieke fracties de wereld ingezonden. De "open vld fractie" eist dat meer en grondigere simulaties moeten opgemaakt en bestudeerd worden, alvorens het belastingsreglement te herzien.

Vijf redenen waarom het voorstel niet kan weerhouden worden:


- Alle inwoners van de provincie Antwerpen (ca. 1.7 mio) genieten van de dienstverlening van de provincie op het vlak van cultuur, sport, recreatie, toerisme, welzijn, economie, ... . Het is dan ook niet meer dan logiisch dat al de burgers woonachtig in de provincie Antwerpen hun deel bijdragen aan de kost voor deze provinciale dienstverlening! Immers belastingen steunen op het principe van solidariteit van al haar inwoners, en niet enkel op diegene die een onroerend goed hebben bijeengespaard.


- De provinciale raadscommissie financiën zou zich best buigen over een voorstel van afschaffing of hervorming van de Algemene ProvincieBelasting (APB). Zo is het niet meer dan opportuun om de totaliteit van een belastingshervorming te bekijken in functie van de nieuwe bestuursperiode (2013-2018) enerzijds en het resultaat van de aan de gang zijnde besprekingen in het kader van de Vlaamse interne staathervorming anderzijds. Alleszins zal raadscommissievoorzitter Inge Michielsen (open vld) het initiatief nemen om de provinciale raadscommissie financiën samen te roepen.


- Het kan niet zijn dat de Belg, die met een baksteen in de maag geboren wordt en die lang spaart en lang afbetaalt aan zijn eigen woning, ook de extra kosten van de provinciebelasting moet dragen. Niet alle eigenaars zijn welbemiddeld en niet alle huurders zijn onbemiddeld. De provinciale belastingen mogen de verwerving van een eigen woning niet ontmoedigen.


- Verhuurders worden niet correct behandeld bij de voorgestelde hervorming; zij draaien op voor de kostprijs van de provinciale dienstverlening die hun huurders ten goede komt.


- Ook de gevolgen voor de bedrijven dienen eerst grondig bestudeerd te worden. Via de nodige berekeningssimulaties moet men komen tot een rechtvaardig systeem van belastingen. Frank Wilrycx (open vld), lid van de raadscommissie financiën, berekende dat de 30 grootste bedrijven uit onze provincie bijna 2,5 mio ¤ uuitsparen bij deze belastinghervorming en dat de kleinere KMO hiervoor de rekening zal betalen.


- Een snelle studie leert ons dat 400.000 eigenaars een hogere belasting zullen betalen. Dit ten bate van de 350.000 aanslagen van particulieren (met een K.I. lager dan 800 euro) en een 145.000-tal bedrijven. De eigenaars zullen ook opdraaien voor het bedrag aan belastingen dat momenteel door de huurders wordt bijgedragen. Dit is geen faire situatie beklemtoont Paul Frighem, fractieleider open vld.

Verantwoordelijken - persscontact: