Rijksoverheid

Vijftig hectare extra aan opvangstroken in Limburg voor Korenwolf

Nieuwsbericht | 09-11-2011

Staatssecretaris Bleker is in overleg met de provincie Limburg om volgend jaar 50 hectare aan opvangstroken, ook wel hamsterranden genoemd, te realiseren. Daarmee wordt de situatie van 2010 hersteld, zoals geëist door de voorzieningenrechter. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer.

De rechter deed de uitspraak in een een kort geding van natuurorganisatie Das en Boom, waarin de meeste vorderingen zijn afgewezen. Overweging van de rechter is dat de Staat al veel maatregelen heeft genomen om de korenwolf te beschermen. Zo is al meer dan 400 hectare leefgebied voor de hamster gecreëerd door het instellen van reservaatsgebieden en door subsidie voor agrariërs die hamstervriendelijk akkerbeheer uitvoeren. Ook financiert de staatssecretaris een hamsterfokprogramma van de diergaarde Blijdorp en het Gaiapark Kerkrade en de wetenschappelijke begeleiding ervan.

Documenten en publicaties

Zie het origineel
Kamerbrief toelichting uitspraak hamsterbeleid

Brief van staatssecretaris Bleker (EL&I) aan de Tweede Kamer over de uitspraak van de voorzieningenrechter in een kort geding ...

Kamerstuk | 09-11-2011 | EL&I