Kustwacht voor het Caribisch gebied


Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba Woensdag 09 november 2011

Kustwacht redt opvarenden
Het Reddings -en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht Caribisch Gebied ontving dinsdag avond een melding van een kleine vaartuig met drie opvarenden dat 's middags uit Curaçao was vertrokken naar Bonaire en omstreeks 21.00 uur nog niet was aangekomen. Volgens de melding hadden de opvarenden geen zwemvesten, radio en ook geen kompas aan boord.

In samenwerking met de CITRO is er meteen een zoekactie georganiseerd. De Dash-8, het maritiem patrouille vliegtuig van de Kustwacht en de Aurora, een eenheid van de CITRO hebben de hele nacht een grootscheepse actie gevoerd om het vaartuig, een kleine Boston Whaler, op te sporen. Een Super-RHIB, AS-355 helikopter van de Kustwacht en Orca II van de Citro werden vroeg in de ochtend ingezet om een zoekslag te maken.

Omstreeks 07.30 uur werd het vaartuig door de helikopter gedetecteerd. De positie werd meteen door gegeven aan de Super-RHIB die daar naartoe voer. Rond 08.00 uur waren zij ter plekke en konden zij het vaartuig op sleeptouw nemen. Zij hadden motorpech en het kleine vaartuig begon ook water te maken. De opvarenden verkeerden in goede gezondheid. Het bootje werd naar de steiger van Santa Barbara gesleept. Uit nader onderzoek bleek dat betrokkenen onverantwoord en slecht voorbereid naar zee zijn gegaan. Hoewel de Kustwacht iedereen te allen tijde assisteert, creëert dit extra inzet. Opvarenden zijn hierop aangesproken en tevens geverbaliseerd.

De Kustwacht staat 7 dagen in de week, 24 uur per dag voor al uw maritieme dienstverlening. U dient wel te zorgen voor de nodige veiligheidsmiddelen en geldige scheepspapieren. De Kustwacht is via het alarmnummer 913. Dit nummer is gratis.