Ingezonden persbericht


5e ledenvergadering van de Koepel van Wmo-raden in Apeldoorn: De stem van de burger in de Wmo is in gevaar

70 lokale Wmo-raden, gisteren (8 november jl.) bijeen op de 5e ledenvergadering van hun vereniging, de Koepel van Wmo-raden, zijn eensluidend: onze koepel is van essentieel belang voor het functioneren van de lokale Wmo-raden. Een motie van die strekking is gisteren tijdens de ledenvergadering, gehouden in het gastvrije stadhuis van de gemeente Apeldoorn, unaniem aangenomen.

De Wmo is een participatiewet en gaat dus over het laten participeren van alle burgers aan hun eigen lokale samenleving. Wmo-raden staan voor die burgerparticipatie, zij laten de stem van de burger horen binnen de totstandkoming van het lokale Wmo-beleid. "Een groot goed, Wmo-raden staan echt voor burgerparticipatie in de Wmo", aldus Hans-Martin Don, voorzitter van de Koepel.

Die Wmo-raden, met in totaal 4500 actieve vrijwilligers in 400 gemeenten, hebben om echt goed te kunnen staan voor hun burgerparticipatie-taak wel landelijke ondersteuning nodig. Er is vaak wel lokale ondersteuning vanuit de gemeente, maar die is alleen gericht op hetgeen in de gemeente zelf speelt. "Zonder landelijke paraplu in de vorm van een vereniging moeten Wmo-raden in 400 gemeenten echt 400 keer het wiel opnieuw uitvinden. En dat moeten we voorkomen. En wie anders dan de Koepel kan voorbeelden vanuit Groningen doorgeven aan Zeeland en andersom? Wie anders dan de Koepel kan in gesprek met landelijke overheid, politiek als dat nodig is? Wie anders informeert Wmo-raden over bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom de PGB? " aldus Don.

En toch wordt het voortbestaan van die Koepel ernstig bedreigd. De overheid geeft geen subsidie meer en naarstig wordt gezocht naar alternatieven: contributieverhogingen, fondsen, samenwerking. Terwijl er juist in de periode tot 2015 allerlei grote veranderingen komen in de Wmo. De gehele jeugdzorg en allerlei vormen van begeleiding vanuit de AWBZ komen onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid en daarmee ook op het bord van de lokale Wmo-raad. Zij krijgen te maken met vele nieuwe groepen "Wmo-burgers" en nieuwe beleidsterreinen. Wil zo'n Wmo-raad goed en gedegen advies kunnen geven, ook in het belang van de gemeente, dan heeft zo'n Wmo-raad juist die landelijke ondersteuning nodig. De aanwezige Wmo-raden zijn duidelijk. "Dit kan en mag niet gebeuren. Allerlei vormen van ondersteuning van Wmo-raden verdwijnen, wat rest is, gelukkig, de Koepel", aldus één van de aanwezigen. "Samengaan met een andere partij, zoals een patiëntenorganisatie, is niet echt optie, want met wie moet je samengaan? De overheid heeft alle subsidies geschrapt of zwaar gereduceerd".

Tijdens de ledenvergadering werden de resultaten van de eerste landelijke inventarisatie onder Wmo-raden bekend gemaakt. Conclusie: 70 % heeft behoefte aan landelijke ondersteuning. Maar ook lokaal is er nog wel één en ander te doen: Wmo-raden hebben soms ( 26%) geen enkel budget of ambtelijke ondersteuning vanuit de eigen gemeente. 20 % merkt ook dat de gemeente moeite heeft met de samenwerking met de eigen Wmo-raad, door afspraken (structureel) niet na te komen. "Ik denk dat het hoog tijd is dat de Koepel namens ons ook eens met de VNG gaat praten" is het commentaar van één van de aanwezigen.

Noot voor de redactie