Ingezonden persbericht



Vandaag publiceerde de Gemeente Amsterdam het plan "Hoofdlijnen kunst en cultuur 2013-2016". Met een onthutsende inhoud... Cinekid, organisator van 's werelds grootste mediafestival voor kinderen en één van de grootste culturele festivals van Amsterdam, wordt gekenmerkt als 'klein initiatief’.

Jaarlijks komt 1 op de 4 basisschoolkinderen in Amsterdam in aanraking met Cinekid. Via het festival of door de activiteiten van Cinekid voor schoolkinderen. Daarnaast vervult Cinekid de functie van internationale ontmoetings- en marktplaats voor mediaprofessionals.

Vele (Nederlandse) kinder- en jeugdproducties vinden tijdens Cinekid internationale distributiepartners en/of financiers. Het belang van deze additionele functie voor de media-industrie wordt onderstreept door Europa, dat Cinekid hiervoor selecteerde als sterkste festival.

"Amper een maand geleden vierde Stichting Cinekid, op grootse wijze, haar 25-ste jubileum. Het massaal toegestroomde publiek en de vele buitenlandse mediaprofessionals bezochten ons indrukwekkende programma. Het belang van Cinekid voor kinderen en de media-industrie is enorm groot. Zeker voor een filmstad als Amsterdam.", aldus de onthutste festival directeur Sannette Naeyé.

"Dat we nu samen met meer dan honderd andere 'kleine initiatieven' aanspraak dienen te maken op de, door de Gemeente aangewezen middelen voor de 'vrije ruimte' (16% van het beschikbaar gestelde budget voor kunst en cultuur) is verontrustend". Als groot festival neemt Cinekid zijn verantwoordelijkheid en zal de komende tijd, samen met partners, de unieke positie en het belang van het festival onderstrepen.

Het eerstvolgende Cinekid festival vindt plaats tijdens de herfstvakantie van 2012.


Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht