Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 16 oktober 2011

* THE KING OF DEVIL'S ISLAND opent 33ste Noordelijk Film Festival
* Noorse regisseur Marius Holst speciale gast op openingsavond

Het Noordelijk Film Festival opent op woensdag 9 november in Leeuwarden haar 33ste editie met de speelfilm THE KING OF DEVIL'S ISLAND van Marius Holst (Noorwegen). Ter gelegenheid van de opening zal regisseur Marius Holst in Leeuwarden zijn film presenteren. Voorafgaand aan de hoofdfilm toont het Noordelijk Film Festival de bekroonde korte film OLIFANTENVOETEN in aanwezigheid van de maker Dan Geesin. De openingsfilms zijn het startschot voor een omvangrijk filmprogramma van het Noordelijk Film Festival. Het festival duurt tot en met zondag 13 november.

THE KING OF DEVIL'S ISLAND (Kongen av Bastøy) beleefde eind december 2010 haar wereldpremière in thuisland Noorwegen. Begin dit jaar won THE KING OF DEVIL'S ISLAND de Noorse nationale filmprijzen voor beste film, beste mannelijke bijrol en beste muziek. THE KING OF DEVIL'S ISLAND is een op ware gebeurtenissen gebaseerde thriller over een heropvoedingsinstituut op het Noorse eiland Bastøy. De film vertelt het verhaal van de zeventienjarige Erling die in 1915 op het instituut arriveert. Hoewel hij vastbesloten is te ontsnappen maken omstandigheden hem tot leider van een gewelddadige opstand.

Marius Holst debuteerde in 1994 met de speelfilm CROSS MY HEART AND HOPE TO DIE. De film was een Noors kassucces en internationaal won de film het prestigieuze Prix de Montreal tijdens het World Film Festival in Montreal en de Blue Angel Award op de Berlinale. KING OF DEVIL'S ISLAND is, na DRAGONFLIES (2001) en MIRUSH (2006), Marius Holst's vierde en meest ambitieuze langspeelfilm.

De korte film OLIFANTENVOETEN won het Gouden Kalf voor Beste Korte Film tijdens het meest recente Nederlands Film Festival. Beeldend kunstenaar, componist en filmmaker Dan Geesin, geboren in Engeland, knipoogt met OLIFANTENVOETEN naar de 'Nederlandse vreemdelingenproblematiek'. In OLIFANTENVOETEN maakt Thomas, een blanke allochtoon, tijdens zijn eerste nachtdienst op een tankstation nogal onverwachte dingen mee.

Met de openingsfilms gaat het Noordelijk Film Festival officieel van start. Kloppend hart in dit programma is de Interregio Competitie: een selectie van acht films die strijden om de Matad'Or en de daaraan verbonden geldprijs van ¤ 10.000.

In aanvulling op het competitieprogramma brengt het festival een groot aantal andere filmprogramma's met bijzondere films en documentaires. Dit jaar focust het Noordelijk Film Festival zich op onafhankelijke, artistieke cinema uit India in Blik op India. En onder de noemer Grieks Gedonder neemt het festival het ontstaan en de gevolgen van de huidige precaire situatie in Griekenland onder de loep.

De kaartverkoop de openingsfilm KING OF DEVIL'S ISLAND en alle films uit het programma start vanaf woensdag 26 oktober via de kassa van Stadsschouwburg de Harmonie of online via www.harmonie.nl.

Het volledige programma van het Noordelijk Film Festival verschijnt op dinsdag 25 oktober in de festivalprogrammakrant, als bijlage van de Leeuwarder Courant, en online op www.noordelijkfilmfestival.nl.

De 33ste editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 9 tot en met zondag 13 november 2011 in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie, Filmhuis Leeuwarden en bioscoop Cinema.

THE KING OF DEVIL'S ISLAND, van distributeur Amstelfilm, is vanaf 8 december 2011 te zien in de Nederlandse bioscopen.

(Einde persbericht)

Noot voor de redactie,