Ingezonden persbericht


33ste Noordelijk Film Festival
9 - 13 november 2011

PERSBERICHT
28 oktober 2011

Award for Special Contribution to Northern Cinema voor Leopold en Schoenaerts Filmmaker Nanouk Leopold en Vlaams acteur Matthias Schoenaerts ontvangen Award for Special Contribution to Northern Cinema

Tijdens de 33ste editie van het Noordelijk Film Festival ontvangen filmmaker Nanouk Leopold en de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts de Award for Special Contribution to Northern Cinema. Met deze prijs wil het filmfestival een persoon onder de aandacht van het publiek brengen die een bijzondere of unieke bijdrage aan de Noordelijke cinema heeft geleverd. Op zaterdag 12 november is Nanouk Leopold op het festival aanwezig om haar prijs in ontvangst te nemen. Matthias Schoenaerts neemt diezelfde dag de prijs virtueel in ontvangst vanuit Frankrijk, waar hij op de set staat van de nieuwe film van Jacques Audiard (van UN PROPHÈTE).

Nanouk Leopold heeft inmiddels vier lange speelfilms op haar naam staan. "Sinds haar speelfilm debuut ÎLES FLOTTANTES (2001) is Nanouk een constante in de Nederlandse filmwereld", licht hoofdprogrammeur van het Noordelijk Film Festival Rik Vermeulen toe. "Met GUERNSEY (2005), WOLFSBERGEN (2007) en BROWNIAN MOVEMENT (2010) heeft ze een geheel eigen artistieke plaats in Nederland bedongen. Haar zuivere insteek, de originele scenario's, spelregie en gevoel voor esthetiek maken in elke film grote indruk en overtuigen publiek en filmjury's wereldwijd."

Nanouk Leopold zal de Award for Special Contribution to Northern Cinema op zaterdag 12 november in Leeuwarden in ontvangst nemen, vóór de vertoning van BROWNIAN MOVEMENT om 14.15 uur in Stadsschouwburg De Harmonie.

Nanouk Leopold won afgelopen editie van het Nederlands Film Festival voor haar film BROWNIAN MOVEMENT het Gouden Kalf voor de Beste Scenario en Beste Regie. De jury in Utrecht noemde haar een "buitengewoon bekwame vakvrouw" met een "unieke verbeeldingskracht".

Later die dag reikt het Noordelijk Film Festival een tweede Award for Special Contribution to Northern Cinema aan de talentvolle Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts. "Al een decennium lang bouwt Matthias gestaag aan een imposante filmcarrière in Vlaanderen én Nederland", zegt Rik Vermeulen. "Met in 2012 een hoofdrol in de nieuwe speelfilm van Jacques Audiard (bekend van de film UN PROPHÈTE) en de Amerikaanse remake van het Belgische LOFT, treedt Matthias nu ook buiten de noordelijke grenzen en zal hij beslist zegevieren en ons nog meer verrassen."

Matthias Schoenaerts, die dit jaar in de Nederlandse bioscopen te zien is in DE BENDE VAN OSS, RUNDSKOP, DE PRESIDENT en PULSAR, neemt speciaal ter gelegenheid van het Noordelijk Film Festival de prijs via Skype in ontvangst. Matthias Schoenaerts verblijft op dit moment in Frankrijk voor de opnamen van de film RUST AND BONES van de Fransman Jacques Audiard.

Tijdens het 33ste Noordelijk Film Festival is het acteerwerk van Matthias Schoenaerts te bewonderen in de films RUNDSKOP van Michaël R. Roskam en PULSAR van Alex Stockman.

Afgelopen editie van het Noordelijk Film Festival ontving Hoyte van Hoytema de allereerste Award for Special Contribution to Northern Cinema voor zijn cinematografie in LET THE RIGHT ONE IN van Tomas Alfredson, THE GIRL van Fredrik Edfeldt en BAD FAITH van Kristian Petri. Vanaf 15 december is het camerawerk van Hoytema opnieuw te bewonderen in TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY, de nieuwste film van Tomas Alfredson.

De Award for Special Contribution to Northern Cinema omvat een antiek kompas, dat als prijs symbool staat voor de focus van het festival op de stand van cinema uit de Noordelijke hoofdstreken, met in het oog houdend film en haar makers uit de overige windstreken.

Het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 9 tot en met zondag 13 september in Leeuwarden. Het volledige programma is te vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl. Kaarten voor het Noordelijk Film Festival zijn te koop aan de kassa's van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden of online via www.harmonie.nl.

(Einde persbericht)