Ingezonden persbericht


Arnhem, 31 oktober 2011

Provinciale Staten aan de slag met begroting 2012 en Traverse Dieren

Op woensdag 9 november bepalen de Staten van Gelderland waaraan in 2012 het geld van de provincie wordt uitgegeven. Het college van Gedeputeerde Staten doet voorstellen om de Gelderse economie te stimuleren, innovatie en werkgelegenheid te bevorderen en mobiliteit en bereikbaarheid te verbeteren. Speciale aandacht besteedt het college aan de ontwikkeling van kernen en bedrijven in het landelijk gebeid en de versterking van de Gelderse steden als motor van de maatschappelijke en economische dynamiek. De Gelderse begroting gaat over een bedrag van ruim 800 miljoen euro.

De vier Statencommissies hebben zich in de afgelopen weken al over de begroting en de beleidsuitwerkingen gebogen. Hoe de elf partijen in Provinciale Staten uiteindelijk zullen oordelen over de voorstellen van het college wordt op 9 november duidelijk. In 2012 is er in ieder geval maximaal 100 miljoen beschikbaar voor incidenteel nieuw beleid. De voorstellen van het college komen op bijna 82 miljoen. Het resterende bedrag van 18 miljoen wordt vrijgehouden voor een flexibele invulling. In de Voorjaarsnota van 2012 komt het college daarvoor met voorstellen.

Agenda
Bij aanvang van de vergadering wordt afscheid genomen van SP-Statenlid Cobi van Driel. Haar plek zal worden ingenomen door Peter de Vos uit Gaanderen. Daarna komen de beleidsuitwerkingen van het coalitieakkoord Uitdagend Gelderland aan de orde. Het zijn de lange termijnvisie Economie, Land- en tuinbouwbeleid, Sociaal profiel en het Evenementenbeleid. De beleidsbegroting 2012 zal daarna worden besproken.

De Staten behandelen vervolgens een voorstel om de Algemene Subsidieverodening Gelderland te vereenvoudigen (terugdringen administratieve lasten) en de Wet Bibob ook hierop van toepassing te verklaren. Daarna staat de stand van zaken van de vorming van de zeven Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's) op de agenda. Deze diensten die op 1 januari 2013 van start gaan, verrichten de uitvoerende taken op het gebied van milieuvergunningverlening en handhaving voor gemeenten en provincie. De Staten wordt gevraagd akkoord te gaan met een voorbereidingskrediet van 2,5 miljoen euro om de RUD's vorm te geven.

Traverse Dieren
Als sluitstuk op de agenda staat de Tracékeuzenotitie Traverse Dieren. Op 26 oktober is hierover uitgebreid gedebatteerd in de Statencommissie Mobiliteit, Innovatie en Economie met als uitkomst dat de VVD heeft aangekondigd in de Statenvergadering een motie in te dienen over de lengte van de tunnelbak. De Staten zullen hierover een definitief standpunt innemen.

De vergadering van Provinciale Staten begint om 10.00 uur in de Statenzaal van het Huis der Provincie. Belangstellenden kunnen vanaf de publieke tribune de vergadering volgen of via de website van de provincie Gelderland (Statenlive).