Algemene omroepvereniging AVRO

Hilversum, 07-11-2011

CRISTINA DEUTEKOM KIEST DE NIEUWE KONINGIN VAN DE NACHT

Nederlands grootste operazangeres te gast in populaire AVRO-programma 'De Tiende van Tijl'

Het AVRO-programma De Tiende van Tijl heeft uiteindelijk de twee beste amateurzangers van een van de moeilijkste aria's aller tijden gevonden. Maar wie zingt 'Der Hölle Rache kocht in meinem Herze' toch het allerbeste? De uitverkoren Koningin mag in december samen met Tijl Beckand en het Residentie Orkest optreden.

Wolfgang Amadeus Mozart schreef de aria 'Der Hölle Rache kocht in meinem Herze' voor één van zijn bekendste opera's; Die Zauberflöte. Het zangstuk van de Koningin der Nacht is een fenomeen op zich en wordt door zowel kenners als niet-kenners beschouwd als de moeilijkst te zingen aria. Nederlands beste en onschendbare sopraan Cristina Deutekom die in 1962 haar debuut maakte als Koningin van de Nacht in Mozarts Die Zauberflöte bij De Nederlandse Opera zal de troon aan de nieuwe Koningin overdragen.

In De Tiende van Tijl toont Tijl op zijn eigen wijze de verhalen en muzikale meesters die achter de klassieken schuil gaan. Dankzij dit moderne jasje wordt duidelijk dat klassieke muziek helemaal van deze tijd is en dat iedereen - jong en oud - nog altijd van de klassieke meesterwerken kan genieten.

Presentator Tijl Beckand over de laatste tv opname: "Christina Deutekom vulde de ruimte met haar persoonlijkheid. Een beroemdheid en een gezellige Amsterdamse dame in een. Het was een eer haar te gast te hebben."

Peter Lubbers Media directeur van de AVRO:"We zijn heel blij met de Tiende van Tijl. Met dit programma willen we klassieke muziek op een leuke manier ontsluiten, promoten en omkaderen voor een breed publiek. Dat is met dit programma gelukt. Daar zijn we trots op want dat past precies in de missie van de AVRO."

Jean Pierre van Geelen journalist van de Volkskrant over het programma: "Een tien voor Tijl voor het aanstekelijke enthousiasme. Als ambassadeur van de klassieke muziek spat het plezier en de gedrevenheid ervan af. Tijl is de muzikale man met missie."

Japke-d. Bouma journalist van het NRC Handelsblad: "Tijl is sexy, toegewijd, met een flinke dosis zelfspot. Sowieso een jongen die niet alleen van klassieke muziek houdt, maar deze ook begrijpt: waar vind je ze nog."

De Tiende van Tijl werd tijdens het TV LAB 2010 het beste beoordeeld. De kijkcijfers zijn gemiddeld 360.000 met een waardering van 8.2.

De Tiende van Tijl woensdagavond 9 november om 20.30 uur te zien op Nederland 3. Dinsdagavond 8 november staat de laatste aflevering al online vanaf 16.00 uur.



Algemene omroepvereniging AVRO