Ingezonden persbericht


GRONINGER FORUM
8 november 2011

Olivier Treiner wint juryprijs côté court - kortfilmdag Ciné Premières

Zaterdag 5 november heeft regisseur Olivier Treiner tijdens de kortfilmcompetitie van Ciné Premières in ForumImages in Groningen zowel de publieksprijs als de juryprijs van 2000 euro in ontvangst genomen. Zijn 14 minuten durende kortfilm "L'Accordeur" gaat over een pianostemmer die zich voordoet als blinde. Het is de vraag of zijn geveinsde handicap hem kan beschermen als hij betrokken raakt bij een moord. Woensdag 9 november draait de winnende kortfilm voorafgaand aan de slotfilm Les bien-aimés om 20.30 uur.

Afgelopen zaterdag vond in ForumImages in Groningen de kortfilmdag van het landelijke festival van de Franse film Ciné Premières plaats. De dag werd afgesloten met een competitie tussen acht geselecteerde kortfilms. Tijdens de competitie waren enkele regisseurs van de geselecteerde kortfilms aanwezig. Olivier Treiner, Nicholas Silhol, Julien Petit en actrice Sarah Suco zijn gedurende de avond onderworpen aan korte interviews van creatieve geest Rutger Middendorp (bedenker Nieuwe Garde). De geselecteerde kortfilms zijn beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit David Stroband (docent Kunstbeschouwing- en filosofie, Academie Minerva), Lisa ter Berg (directrice Go Short) en Fedde Hoekstra (filmmaker). De jury oordeelde: "Olivier Treiner is de winnaar van de juryprijs van maar liefst 2000 euro. "L'Accordeur" onderscheidde zich tijdens de competitie doordat de kortfilm een groots verhaal met een complex plot in een uiterst heldere en compacte vorm vertaalt. De film viel op door zijn mooie, uitgewogen fotografie en heldere montage."

Roxane Schreiber, een van de organisatoren van de kortfilmdag, heeft Olivier Treiner geïnterviewd over zijn kortfilm en dit genre in het algemeen. In dit interview gaf Treiner aan dat hij het betreurt dat de kortfilm weinig in de bioscopen te zien is. "Het is jammer dat er tegenwoordig zoveel reclame is in de bioscopen, terwijl er ruimte zou kunnen zijn voor de vertoning van kortfilm. Dit was ooit een traditie, maar steeds minder bioscopen doen dit. Door het maken van "L'Accordeur" heb ik wel ontdekt dat er een publiek is voor kortfilm en dat er een behoefte is aan deze filmvorm, in al zijn diversiteit en dat is hartverwarmend." Treiner was erg verbaasd over de aandacht die zijn kortfilm "L'Accordeur" kreeg. "Toen ik deze film maakte, had ik geen idee dat er zoveel festivals zijn die gewijd zijn aan de kortfilm. Ik vind het fantastisch dat er zoveel plekken zijn waar mensen kortfilm kunnen kijken en ideeën uit kunnen wisselen."

Woensdag 9 november draait de winnende kortfilm voorafgaand aan de slotfilm van Ciné Premières Les bien-aimés om 20.30 uur in ForumImages in Groningen.

Ciné Premières

2 t/m 9 november 2011
www.cinepremieres.nl

Ciné Premières

Van 2 tot en met 9 november presenteren ForumImages en het Institut Français voor de 15e maal het festival van de Franse film Ciné Premières. Dit landelijke filmfestival brengt ieder jaar een scala aan films die de originaliteit en verscheidenheid van de hedendaagse Franstalige cinema laten zien. Het festival brengt recent werk van Franse jonge en debuterende regisseurs onder de aandacht van het Nederlandse publiek. Daarnaast is de kortfilm een essentieel onderdeel van Ciné Premières. De kortfilmdag heeft een speciale kortfilmcompetitie, waarbij verschillende regisseurs aanwezig zijn. Ciné Premières 2011 vindt plaats te Groningen, Amsterdam en Den Haag. Aansluitend wordt een kleine selectie films onder de noemer Ciné Premières en route vertoond in 's-Hertogenbosch, Utrecht, Haarlem.