Unie KBO pleit bij Emile Roemer voor regeringscommissaris ouderenzorg

Persbericht van Unie KBO

Den Bosch, 8 november 2011. De zorg voor kwetsbare ouderen in Nederland is nog steeds ver onder de maat. Een waakhond ouderenzorg is meer dan ooit noodzakelijk.
De Unie KBO, met 200.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland, vindt het dan ook de hoogste tijd voor een Regeringscommissaris voor de Ouderenzorg. Een delegatie van ouderen, onder aanvoering van Unie KBO voorzitter Hans Muis, zal op woensdagochtend 9 november om 10.00 uur een manifest met deze strekking aanbieden aan oppositieleider Roemer. De overhandiging, gekoppeld aan een speciaal ontwikkeld actielogo met een waakhond, vindt plaats op de werkkamer van Emile Roemer in het Tweede Kamergebouw in Den Haag.

Na jarenlange aanhoudende signalen over misstanden in verpleeg- en verzorgingshuizen, vindt de Unie KBO het nu de hoogste tijd om de problemen rigoureus aan te pakken. Al jaren wordt Nederland geconfronteerd met hardnekkige signalen over misstanden in de ouderenzorg. Al jaren worden met enige regelmaat indringende signalen afgegeven over misstanden, maar er lijkt niemand echt in te grijpen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert vooral of instellingen een kwaliteitssysteem hebben met vastgestelde protocollen. Er is echter geen sprake van actief optreden, zodat een slecht presterend huis ongestoord jarenlang ellende kan uitstorten over de hoofden van ouderen en hun familie.

Gezien de ernst en de toename van de problematiek en de klaarblijkelijke onmogelijkheid om op korte termijn de ouderenzorg sterk te verbeteren, pleit de Unie KBO voor het installeren van een Regeringscommissaris ouderenzorg met alle bijbehorende, vergaande bevoegdheden. Een Regeringscommissaris die niet alleen fungeert als een waakhond binnen de ouderenzorg, maar ook de verantwoordelijken kan aanspreken en corrigeren, en wel op wettelijke basis. Deze Regeringscommissaris en zijn bevoegdheden en taken, dient namelijk een wettelijke verankering te krijgen in een speciale Ouderenwet. Dit alles naar het voorbeeld van de werkwijze van de huidige Deltacommissaris en de Deltawet.

De Regeringscommissaris stuurt op samenhang en voortgang bij alle betrokken bestuurslagen en alle betrokken zorginstellingen. Hij richt zich dus niet alleen op de overheid, maar ook op alle betrokken partijen in het veld. De regeringscommissaris wordt benoemd voor een periode van 7 jaar waardoor zijn werk minder afhankelijk wordt van de korte termijncyclus van de politiek. De Unie KBO vraagt Roemer om dit idee politiek te adopteren.

*




Razende Robot Reporter