Gemeente Harlingen


november "opgroeien met zorg"

Dag van de Mantelzorg op 10 november "Opgroeien met zorg"

Dit jaar staat de Dag van de Mantelzorg in het teken van de jonge mantelzorger en draagt als thema"Opgroeien met zorg".

Mantelzorg roept vaak het beeld op van oudere mensen die voor hun zieke partner of familie zorgen.

Maar in de zorg is veel veranderd en het beeld dat de samenleving van nu laat zien, is dat er ook veel jong volwassenen en zelfs kinderen voor hun ouders, broertje of zusje zorgen.

Uit onderzoeken is gebleken dat 1 op 4 jongeren opgroeit met de zorg. Voor de omgeving van de jonge mantelzorger is dit echter niet altijd zichtbaar. Het gaat vaak om verscholen problematiek volgens onderzoeken die zijn gedaan door de Nederlandse Jeugdraad. Jong volwassen mantelzorgers vragen weinig om hulp maar kunnen wel psychische druk door de combinatie gezin, mantelzorg en werk ervaren. Jonge mantelzorgers willen serieus genomen worden, geïnformeerd worden en hebben behoefte aan een luisterend oor.

Mantelzorg is de zorg die wordt gegeven aan mensen met een chronische aandoening of handicap door iemand uit de directe omgeving. Mantelzorg overkomt je , je kiest er niet voor en het heeft een emotionele aantrekkingskracht. Als je het niet doet kun je je schuldig voelen tegenover die ander. Meestal vind de zorg plaats in de thuissituatie maar ook als de oudere of zorgbehoevende in een verzorgingshuis verblijft gaat de zorg voor familie of vrienden door.

Mantelzorg kan een zware belasting zijn en op den duur kan de mantelzorger vastlopen in de zorg voor de ander en psychische of lichamelijke klachten krijgen. Vanuit de overheid wordt steeds meer de verantwoordelijkheid bij mantelzorgers gelegd. In alle zorg-en welzijnssectoren wordt steeds duidelijker dat mantelzorgers een groot deel van de zorg voor zieken en mensen met een handicap op zich nemen.

Met de Dag van de Mantelzorg willen we alle Mantelzorgers in Harlingen in het zonnetje zetten en een verwenmiddag aanbieden. Zorgen voor een ander kan veel emoties met zich meebrengen. Het kan daarom zinvol zijn om met andere mantelzorgers ervaringen te delen en praktische oplossingen uit te wisselen

De Dag van de Mantelzorg is op donderdag 10 november en wordt gehouden in MFC Het Vierkant aan de Johan van Oldenbarneveltstraat 2 van 14.00 uur tot 18.00 uur. Op deze middag vertellen twee jonge mantelzorgers hun persoonlijk verhaal, hoe het voor hen was om op te groeien met zorg. Daarna is er de gelegenheid om met hen over dit onderwerp in gesprek te gaan.

Geke Ramshorst van massagepraktijk A-mar in Harlingen neemt ons mee in de klanktherapie en zij kan als u dat wilt een heerlijke nekmassage geven. We gaan samen met Siemke Andela, zij is creatief therapeute van beroep, van verschillende materialen een "herinneringsdoos" maken. Gerry Tichelaar zorgt al jaren voor de muzikale kant en is ook dit jaar weer bij ons.

Het zijn de jongeren van de Maritieme Academie die deze middag als gastheer en gastvrouw voor ons klaar staan en ons bedienen van een hapje en een drankje. Om 17.00 uur kunnen we genieten van stamppotbuffet en sluiten we de middag af met een gezamelijke maaltijd.

Iedereen die te maken heeft met mantelzorg nodigen wij van harte uit op donderdag 10 november om 14.00 uur in Het Vierkant. Mocht u vragen hebben of wilt u meer informatie dan kunt u altijd contact opnemen met de ouderenadviseur Johanna Schaap.

Voor opgave kunt u contact opnemen met mevrouw S. van Slooten tel: 0517-415149 of de ouderenadviseur Johanna Schaap tel 06-10890607 j.schaap@harlingen.nl