Provincie Noord-Holland

Netwerkbijeenkomst stedelijke vernieuwing op 10 november

27 oktober 2011 -

De provincie Noord-Holland organiseert op 10 november de netwerkbijeenkomst 'Toekomst van Stedelijke vernieuwing in Noord-Holland'. Gedeputeerde Joke Geldhof nodigt wethouders Ruimtelijke Ordening, Wonen en ISV hiervoor van harte uit. Daarnaast zijn ISV-coördinatoren, ambtenaren, woningcorporaties en andere belangstellenden ook zeer welkom.

Locatie: Lichtfabriek, Minckelersweg 2 te Haarlem Tijdstip: 9.00 - 13.00 uur
De bijeenkomst wordt geleid door de heer Ton Lensen, managing partner Ecorys.

Waar gaat het over?
Zoals bij u bekend hebben het Rijk en de provincie Noord-Holland sinds 2000 fors geïnvesteerd in stedelijke vernieuwing, zowel financieel als via de rol van kennismakelaar. In Noord-Holland gaat het tot 2014 (met uitzondering van de 4 grote steden) in totaal om een bedrag van EUR 260 miljoen. Door de bezuinigingen gaan zaken veranderen en zal het rijk na 2014 niet meer financieel investeren in stedelijke vernieuwing. Ook de provincie heeft te maken met bezuinigingen en beraadt zich op mogelijke nieuwe scenario's voor de toekomst van stedelijke vernieuwing en de manier waarop de provincie hier mee om wil gaan. Denk hierbij aan thema's als burgerparticipatie, duurzaamheid en leefbaarheid. Ik wil dit graag aangrijpen om met u hierover in gesprek te gaan en te blijven.

Doel
Het doel van de bijeenkomst is om de deelnemers voor te bereiden op de nieuwe manier van werken in de stedelijke vernieuwing. De middelen vervallen en hoe kunnen nog wel doelstellingen worden gerealiseerd.

Programma
We hebben voor u een inspirerend programma opgesteld, met boeiende sprekers en voor ieder wat wils. Een belangrijk onderdeel in het programma is een vijftal workshop waaruit u zelf een keuze kunt maken (één keuzemogelijkheid). Hierin wordt met u de diepte ingegaan op een bepaald thema (o.a. financiering, duurzaamheid, leefbaarheid) met als doel u iets nieuws bij te brengen. Het programma ziet er als volgt uit:


9.00 - 9.30 Inloop/Ontvangst met koffie/thee

9.30 - 9.35 Opening door dagvoorzitter Ton Lensen, managing partner bij Ecorys

9.35 - 9.50 Speech door gedeputeerde Joke Geldhof

9.50 - 10.05 Stedelijke vernieuwing: de opgave voor de toekomst, door Peter van der Gugten, algemeen directeur Proper-Stok


10.05 -10.15 Toelichting op de workshops

10.15 - 11.15 Workshops:
a) Financiering van stedelijke vernieuwing: hoe maak ik het mogelijk? Door Damo Holt, Directeur Vastgoed bij Ecorys b) Burgerparticipatie: hoe doe ik dat? Door Kees Fortuin, eigenaar van Fortuin Sociale Gebiedsontwikkeling c) Hoe houd ik het leefbaar? Door Jacques Thielen, directeur van woningcorporatie Far West en adviseur bij BMC
d) Duurzame stedelijke vernieuwing: kan dat? Door Ineke Hulshof, directeur Hulshof Architecten
e) Woningbouw in een vragersmarkt: hoe realiseer ik dat? Door Joost Nelis, statutair directeur BAM Woningbouw


11.15 - 11.30 Korte koffiepauze

11.30 - 12.15 Groepsdebat onder leiding van de dagvoorzitter opgedeeld in twee onderdelen:

1) Discussie met de 5 workshopbegeleiders
2) Reflectie vanuit de overheid: Joke Geldhof en Meindert Smallenbroek (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)


12.15 Afsluiting

12.15 - 13.00 Netwerklunch

Aanmelden
U kunt zich tot 8 november aanmelden via dit formulier. Na aanmelding ontvangt u een week voor aanvang een bevestiging en routebeschrijving.

Met eventuele vragen kunt u terecht bij: Astrid Smeding, telefoon 023 - 514 3107, stedelijkevernieuwing@noord-holland.nl.
---