Nederlandse Taalunie

Vlaamse auteurs stellen collega's uit Nederland voor

Den Haag, 28 oktober 2011

Boekenbeurs verwelkomt Nederlandse buren

De Boekenbeurs in Antwerpen verwelkomt op donderdag 10 november zijn Nederlandse buren in een grensoverschrijdend auteursprogramma. Het doel: Nederlandse auteurs dichter bij het Vlaamse publiek brengen. Het omgekeerde gebeurde begin september voor het Nederlandse publiek.

Onder de titel `Ken je buren' stelt radio- en tv-journaliste Friedl' Lesage zes Vlaams-Nederlandse auteursduo's voor tijdens de tweede nocturne van de Boekenbeurs. De schrijvers zullen elkaar en elkaars nieuwe boeken voorstellen aan het publiek. Maar tegelijk biedt het programma meer. Het confronteert de bezoeker met de rijke diversiteit van onze taal en literatuur, en met de vraag: `Kennen we de auteurs van onze buren wel?'

De optredende duo's zijn: Paul Demets (De bloedplek) & Tonnus Oosterhoff (Leegte lacht), Carll Cneut (Tien bolle biggetjes keken naar de maan) & Joke van Leeuwen (Waarom lig jij in mijn bedje?), Ingrid Godon (Ik wou) & Edward Van de Vendel (Toen kwam Sam), Erik Vlaminck (Brandlucht) & Daniël Rovers (Walter), Stefan Brijs (Post voor mevrouw Bromley) & Daan Heerma van Voss (Zonder tijd te verliezen) en Rachida Lamrabet (De man die niet begraven wilde worden) & Abdelkader Benali (Oost=West).

Het programma bestaat uit twee delen van drie kwartier. Het vindt op donderdag 10 november plaats van 19u tot 19.45u en van 20u tot 20.45u in de Groene Zaal van Antwerp Expo. Het volledige programma en informatie over de aansluitende signeersessies vindt u in de bijlage of op boekenbeurs.be.

Het auteursprogramma is een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), in samenwerking met de Nederlandse Taalunie, het Nederlands Letterenfonds, Boek.be en Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De Nederlandse Taalunie, die het programma financieel steunt, wijdt een webpagina aan het thema grensverkeer op taalunieversum.org/literatuur/grensverkeer.

Onder de titel `Vlamingen in Nederland, Nederlanders in Vlaanderen' traden de duo's eerder al op tijdens Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen in Amsterdam. Uit de volle zalen bleek een grote interesse van het Nederlandse publiek voor de Vlaamse auteurs. Bovendien werden enkelen van hen meteen gevraagd voor extra lezingen in Nederland.

---

Over de Nederlandse Taalunie
De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op taalunieversum.org.

Over het VFL
Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) is een Vlaamse Openbare Instelling (VOI), actief sinds 1 januari 2000. Het VFL steunt de Nederlandstalige letteren en de vertaling in en uit het Nederlands van literair werk in de brede zin van het woord.

Over het Nederlands Letterenfonds
Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

Over Boek.be
Boek.be is de confederatie van de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak, nl. de Vlaamse boekverkopers (VVB), de uitgevers (VUV) en de importeurs (VBI). De kerntaak van Boek.be is het bevorderen van het boek in Vlaanderen door haar ledenverenigingen een optimale inhoudelijke en logistieke steun te verleden. Boek.be verdedigt de belangen van haar verenigingen en van het boek, organiseert het hele jaar door promotieacties voor het boek en crëert ICT-platformen ter ondersteuning van het boekenvak.

Over VUV
De Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) verdedigt als vakvereniging de belangen van de Vlaamse uitgevers van algemene boeken (fictie en non-fictie), educatieve, wetenschappelijke en informatieve uitgaven. Ze coördineert een intensieve ledenwerking, organiseert een aantal activiteiten zoals de Prijs voor De Best Vormgegeven Boeken en neemt deel aan buitenlandse vakbeurzen met een collectieve stand van Vlaamse uitgevers.

Over CPNB
De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft tot doel het lezen van boeken en het boekenbezit te stimuleren. De stichting werd opgericht door de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) van het Nederlands Uitgeversverbond. Inmiddels maken ook de vertegenwoordigers van de Vereniging van Openbare Bibliotheken deel uit van het stichtingsbestuur.
Meer informatie
Ellen Fernhout - +31 (0)70 346 95 48 - info@taalunie.org - taalunieversum.org