De positie van de moslima in Duitsland en Nederland ter discussie

Persbericht van Duitsland Instituut Amsterdam

AMSTERDAM, 4 november 2011 - De Duitse schrijfster en sociaalwetenschapster Necla Kelek is op donderdag 10 november te gast in Amsterdam. Tijdens een bijeenkomst in SPUI25 debatteert zij samen met publicist Paul Scheffer en oud-kamerlid Naïma Azough over de positie van moslimvrouwen in Nederland en Duitsland.

In het integratiedebat in Nederland en Duitsland staan moslimvrouwen vaak centraal. Het gaat dan om vragen als: Kunnen moslimvrouwen emanciperen met de Koran? Moet de staat vroeg ingrijpen bij de opvoeding van meisjes met een islamitische achtergrond of moet hun positie door de samenleving worden geaccepteerd?

Volgens Necla Kelek vormt de onderdrukking van de vrouw door de islam de grootste belemmering voor een succesvolle integratie. Ze werpt in haar boek De Turkse bruid een kritische blik op de islam en stelt bijvoorbeeld dat hoofddoekjes een vorm van vrouwelijke onderdrukking zijn. Met deze stelling riep zij scherpe kritiek over zich af. Tegenstanders noemen dit een eenzijdige benadering. Zij beschouwen het dragen van een hoofddoek als een vrije keuze. Een verbod hierop is juist discriminatie.

Ook Paul Scheffer zorgde voor ophef toen hij in 2000 het essay Het multiculturele drama publiceerde, waarin hij het failliet van de multiculturele samenleving verkondigde. Het deed de discussie in Nederland over integratieproblemen oplaaien.

Naïma Azough, oud-parlementariër voor GroenLinks als woordvoerster justitie, politie en vreemdelingenzaken is islamitisch maar beschouwt zichzelf ook als liberaal en feministisch. Zij pleit ervoor dat moslimvrouwen vooral zelf het debat aan moeten gaan.

Datum: donderdag 10 november 2011
Tijd: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Locatie: SPUI25, Spui 25 - 27
Toegang: vrij, aanmelden via www.spui25.nl

Voor meer informatie over Necla Kelek:
http://www.duitslandweb.nl/actueel/uitgelicht/2011/11/portret-necla-kel ek.html

Links:
http://www.duitslandinstituut.nl



Razende Robot Reporter