Academisch ziekenhuis Maastricht

Mantelzorg-dag: joonge Mantelzorgers centraal Publicatiedatum: 07-11-2011 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 07-11-2011

Donderdag 10 november a.s. is het Dag van de Mantelzorg. Tijdens deze jaarlijkse dag worden door het hele land activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. In Maastricht gaat deze keer met name de aandacht uit naar jonge mantelzorgers in de geestelijke gezondheidszorg. In de Serrehal van het Maastricht UMC+ / azM zijn er tussen 10.00 en 16.00 uur een aantal activiteiten rond dit thema.

Donderdag Dag van de Mantelzorg in Maastricht UMC+ / azM: Jonge Mantelzorgers in de Geestelijke Gezondheidszorg centraal

De hulpverlening binnen de geestelijke gezondheidszorg kent de zogeheten KOPP-kinderen (Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen). Opgroeien in een gezin met een psychisch zieke ouder(s) kan zeer belastend zijn. Deze kinderen krijgen vaak op zeer indringende wijze te maken met veranderingen in het gedrag van hun ouders, maar ook vaak met wisselende omstandigheden in de thuissituatie.

Onvoorspelbaarheid Deze KOPP-kinderen voelen zich vaak geroepen om juist een goede zoon of dochter te zijn. Omdat ze hun ouders zoveel mogelijk willen ontlasten, blijven ze vaak zitten met veel zorgen en vragen. Of ze gaan juist veel aandacht eisen en worden op deze manier als het ware de bliksemafleider voor de problemen van de ouders. De onvoorspelbaarheid van de omstandigheden en de sfeer thuis, de geringe informatie over wat er aan de hand is en het gebrek aan geruststelling en steun is, en is misschien nog, voor de kinderen heel erg belastend.

Mantelzorg Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de al bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is. In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan; is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.

Einde persbericht


---

Informatie Nadere informatie over jonge Mantelzorgers en hun situatie is verkrijgbaar via Ans Leenders: t 06-51762474 /043-3299699 a.leenders@riagg-maastricht.nl; Eelke Sistermans: e.sistermans@riagg-maastricht.nl t 043-3299699 / 043-3299602 en Judith van de Nobelen: j.van.de.nobelen@mondriaan.eu t 045-3685444 of via Jos van Cann, stafdienst Communicatie Maastricht UMC+, t 043-3875113 / 06 2688 2865.