Gemeente Haaren


Persbericht: Adviescommissie voor oplossen problemen rond centrumplan Haaren

krant

De gemeente Haaren en Woonstichting 't Heem hebben de intentie om de ontstane impasse in de ontwikkeling van het centrum van het dorp Haaren op te lossen. In het centrumplan is onder meer voorzien in een woonzorgservicecentrum, (sociale) woningbouw, een Brede School (waarin twee basisscholen, kinderdagopvang, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang) een sporthal, een gemeenschapshuis en de reconstructie van het openbaar gebied in het centrum.

Gemeente Haaren en Woonstichting `t Heem zijn overeengekomen dat het hun intentie is om ieder vanuit eigen verantwoordelijkheid verder te gaan met de invulling van de benodigde voorzieningen in Haaren. Gemeente Haaren is hierbij primair verantwoordelijk voor de realisatie van een nieuwe brede school, een adequate binnensportvoorziening, een gemeenschapshuis en de herontwikkeling van het openbaar gebied. 't Heem neemt de ontwikkeling van een nieuwe woon/zorgvoorziening voor haar rekening. Een combinatie hiervan met het gemeenschapshuis behoort volgens 't Heem tot de mogelijkheden.

Adviescommissie
Om aan deze intentie gevolg te geven, stellen de gemeente en 't Heem een adviescommissie aan. De partijen zijn overeengekomen dat zij aan deze adviescommissie een zwaarwegend advies vragen over de wijze waarop en de condities waaronder de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) kan worden ontvlochten. Dit advies is voor 't Heem bepalend voor de overweging of zij instemt met de intentie om ieder vanuit eigen verantwoordelijkheid verder te gaan met de invulling van de benodigde voorzieningen. Het zwaarwegend zijn van het advies moet zodanig worden geïnterpreteerd, dat partijen slechts om zwaarwegende redenen of kennelijke evidente onredelijkheid dit advies niet volgen.

De adviescommissie zal bestaan uit drie personen. Beide partijen wijzen ieder één persoon aan die vanuit de deskundigheid `vastgoedontwikkeling' zitting neemt in de adviescommissie. De beide aangewezen personen in de adviescommissie benoemen gezamenlijk een voorzitter die op basis van een juridische deskundigheid zitting neemt in de adviescommissie.

De twee leden van de adviescommissie worden op dit moment gezocht. Een nadere planning moet uiteraard met hen worden besproken, maar de inzet is dat het zwaarwegend advies van de adviescommissie binnen de komende drie maanden verwacht wordt.

Historie
In 2007 tekenden de gemeente Haaren en woonstichting 't Heem een Samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling en realisatie van het centrumplan voor het dorp Haaren.

Op 7 oktober 2010 gaf Woonstichting 't Heem aan het centrumplan in zijn huidige samenstelling niet te kunnen realiseren en de tussen partijen gesloten SOK niet overeenkomstig te kunnen nakomen. Daaropvolgend heeft 't Heem een beroep gedaan op bepalingen die duiden op gewijzigde omstandigheden. Op basis van deze bepalingen heeft 't Heem het verzoek gedaan om het centrumplan aan te passen.

Op 12 april 2011 heeft de Raad van State het bestemmingsplan voor het plandeel `Gemengd' vernietigd en in het verlengde daarvan ook de plandelen met de bestemming `Woongebied'. Dit naar aanleiding van de samenhang tussen de plandelen.

Bij brief van 26 april 2011 heeft Woonstichting 't Heem aan de gemeente Haaren laten weten dat zij de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) ontbonden acht.

Beide partijen hebben in de achter ons liggende periode getracht een oplossing te vinden. Dit geldt voor zowel de voortgang van het centrumplan, als voor de wijze waarop met de door 't Heem afgekondigde ontbinding van de SOK moest worden omgegaan. De partijen zijn tot dusver niet tot een bevredigende overeenstemming gekomen.