Hoogheemraadschap Delfland


Winnaars Innovatieprijs Wateroverlast

Internationale student Will Reiser is winnaar van de prijsvraag 'Ontwerp een kas waar het hemelwater tijdens een zware bui wordt vastgehouden zodat wateroverlast wordt voorkomen'. Deze prijsvraag is een initiatief van de gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en Waterkader Haaglanden.

Kas die water vast kan houden Reiser is student van het New Mexico Institute of Mining & Technology uit Albuquerque, USA. Hij heeft op woensdag 9 november een geldprijs van 1.500 dollar in ontvangst genomen. Dat gebeurde tijdens een netwerkbijeenkomst die de initiatiefnemers hadden georganiseerd.

Alle ingezonden oplossingen zijn beoordeeld op de volgende criteria: effectief, realistisch, professioneel, economisch haalbaar en duurzaam. Het winnende idee koppelt inklapbare regenwateropvangtanks aan de hemelwaterafvoer van de kas. Hiermee kan de pieklozing worden opgevangen en wordt een minimale ruimte in beslag genomen. Een simpele en effectieve oplossing. De tweede prijs werd gewonnen door Elwin Schmitz, Ivonne Kroon en Philip Stive van de TU Delft in samenwerking met Hogeschool Rijswijk. Hun oplossing heet 'van regenwater naar regelwater' oftewel het regelwaterbassin waarbij het peil in het bassin van te voren verlaagd wordt op basis van de weersvoorspelling.

Boudewijn Verkooijen, Lieke Melsen en Thomas Berends van de Universiteit van Wageningen wonnen de derde prijs. Zij zoeken de oplossing zowel op de kas als onder de kas.

Brainrack Challenge

In april van dit jaar daagde Waterkader Haaglanden, gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland internationale studenten uit met een 'Brainrack Challenge'. Kan het bestrijden van wateroverlast samengaan met een gezonde economische ontwikkeling van de glastuinbouwsector? De gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en Waterkader Haaglanden zoeken het antwoord deels in de inrichting van de bedrijven.