MBO raad

(Incidenten)registratie


10-11-2011 - Jos Leenhouts, voorzitter college van bestuur van ROC Mondriaan en bestuurslid van de MBO Raad, was vorige week te gast bij Premtime, het radioprogramma van Prem Radhakishun op Radio 1. Radhakishun sprak met haar en een aantal medewerkers van ROC Mondriaan over de lastendruk die incidentenregistratie in de scholen met zich meebrengt.
Administratieve last
Aanleiding was de incidentenregistratie die minister Van Bijsterveldt op alle scholen in het basis, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs vanaf 1 september 2012 verplicht wil invoeren. Scholen zijn dan verplicht alle geweldsincidenten volgens eenduidige, landelijke definities te registreren. Daardoor weet men in Den Haag precies wat, wanneer, waar gebeurt. Deze landelijk opgelegde registratie brengt extra administratieve last voor scholen met zich mee. De vraag is of scholen door registratieplicht echt veiliger worden of dat men in Den Haag goede sier wil maken met een rijtje cijfers.

Registratie zaak van school
Leenhouts geeft aan dat we door de Monitor Sociale Veiligheid in het mbo al een goed beeld hebben van de veiligheid in de mbo-sector. Ook vindt zij dat registratie van incidenten wel moet plaatsvinden, maar dat dit een zaak van de school zelf is. Ze pleit ervoor de voorgestelde AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) die bij de wet zal horen, niet door te voeren, omdat dit leidt tot meer bureaucratie en de scholen de mogelijkheid ontneemt de registratie op hun eigen wijze te doen.

Zij vindt daarbij steun in de redenering van de Raad van State bij haar advies over dit wetsvoorstel. De Raad stelde dat de registratie zoals die nu is voorgesteld, te ver voert en dat er te weinig gekeken is naar bijvoorbeeld het nemen van steekproeven, waardoor ook een juist beeld van de veiligheid in het onderwijs kan worden gekregen.