Waterschap Groot Salland



Nieuw leven voor de Buldersleiding in Nieuwleusen

Waterspeel- en infoplaats Buldersleiding in Nieuwleusen krijgt de komende maanden nieuw leven ingeblazen door tweedejaars studenten van de Sportvisacademie Zwolle van De Groene Welle uit Zwolle. De studenten werken hard aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van het gebied voor dieren, planten en bezoekers. Zo worden houtrillen aangelegd, paden onderhouden en wordt het informatiehuisje opgeknapt.

Opdrachtgever en beheerder Waterschap Groot Salland wil graag dat wandelaars en gezinnen meer gebruik maken van de waterspeel- en infospeelplaats. Om het gebied aantrekkelijker te maken heeft het waterschap de hulp ingeroepen van de Sportvisacademie Zwolle. Met deze samenwerking en de uitdagende opdracht doen studenten ervaring op met werkzaamheden die ook in toekomstige beroep kunnen voorkomen. Waterschap Groot Salland krijgt diensten en ideeën aangereikt van jonge aankomende professionals.

Verschillende ideeën

De studenten van de Sportvisacademie hebben in groepen verschillende kleine projecten bedacht om de aantrekkelijkheid van dit gebied te verhogen voor planten en dieren, maar ook voor mensen. Zo is het idee ontstaan om onder andere houtrillen te maken, waar vogels en andere kleine dieren zich in kunnen verschuilen en kunnen nestelen. Ook het onderhouden van de paden, het opknappen en verbeteren van het informatiehuisje en het aanleggen van een broeihoop voor amfibieën en reptielen zijn uitvoerbare plannen. De studenten zullen komend voorjaar daarnaast diverse basisschoolkinderen uit de omgeving uitnodigen voor een rondleiding in het gebied.

Inmiddels zijn de studenten begonnen met het uitwerken en voorbereiden van de verschillende projecten die zij gaan uitvoeren. Ook staat het maaien van de paden op de planning, zodat deze weer goed bewandelbaar zijn. Verder is er een begin gemaakt met het ophogen en vrijmaken van de stapstenen, zodat deze met hoog water niet onder water staan. Eind van dit schooljaar zal het project `Nieuw leven' feestelijk worden opgeleverd aan de diverse participanten.

Buldersleiding

Waterspeel- en infoplaats Buldersleiding is een waterberging van de watergang de Buldersleiding. Bij hoogwater kan het water van de Buldersleiding hier in stromen zodat de sloot niet overstroomt, een zogenoemde retentiebekken. In de waterberging is een wandelpad aangelegd met stapstenen. Ook is er een poel gegraven met een waterpomp en is er een informatiehuisje geplaatst.

In de waterspeel- en infoplaats kunnen bezoekers kennismaken met het hoe en waarom van waterbergingen. Het leuke aan waterbergingen is niet alleen het opvangen van een teveel aan water, maar ook het mooie effect op de natuur. Er bloeien veel planten, en dieren als de kikker, lepelaar, reiger en diverse kleine dieren weten de berging ook te vinden.