Gemeente Lelystad

Zeventien partijen in Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek

Woensdag 9 november 2011

De ondertekenaars van de intentieverklaring Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek, met als derde van rechts de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey

De provincie Flevoland, zes gemeenten van Flevoland, de provincie Noord Holland en de negen gemeenten van Gooi en Vechtstreek hebben woensdag 9 november 2011 in het provinciehuis in Lelystad een intentieovereenkomst ondertekend om samen de Omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek te vormen. Dit gebeurde onder toeziend oog van mevrouw Sybilla Dekker, voormalig minister van VROM en 'ambassadeur' regionale uitvoeringsdiensten. Hiermee ontstaat een toekomstgerichte Omgevingsdienst die vanaf 1 januari 2013 de uitvoering van milieutaken verzorgt.

Uitvoering van milieutaken

Aansluitend op landelijk beleid brengen de provincie Flevoland, de Flevolandse gemeenten Lelystad, Almere, Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde, de provincie Noord-Holland en de Noord-Hollandse gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren (de Gooi en Vechtstreek) de werkzaamheden die gericht zijn op de uitvoering van milieutaken onder bij de omgevingsdienst. Iedere deelnemende partij behoudt haar eigen bevoegdheden en maakt gebruik van de kennis die bij uitvoeringsdienst beschikbaar is. Gemeenten en provincies zijn opdrachtgever. Het is in hun belang dat de omgevingsdienst tegen een goede prijs kwalitatief goede producten levert.

Meer kwaliteit

"De bundeling van kennis en expertise leidt tot meer kwaliteit en daar gaat het om," zeggen de ondertekenaars van de intentieverklaring. De partijen bundelen hun krachten om de kwaliteit van de uitvoering van milieutaken en het milieutoezicht te verbeteren. De vraagstukken waarvoor de milieuambtenaren worden gesteld, zijn steeds complexer. De (Europese) wetgeving wordt ingewikkelder, bedrijven worden specialistischer en krijgen grotere productielijnen. Dit vraagt om hooggekwalificeerde medewerkers. Met een bundeling van kennis en ervaring kan de kwaliteit van de uitvoering van milieutaken en milieutoezicht beter worden gewaarborgd. Bedrijven hebben straks nog maar met één loket te maken. Achter de schermen werken specialisten aan vergunningen en voor de hele regio gelden dezelfde regels. Het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd worden is met deze nieuwe dienst verleden tijd.

Handhaving slagvaardiger

Ook de handhaving moet slagvaardiger. Te veel partijen zijn, onafhankelijk van elkaar, met hetzelfde bedrijf bezig en geven soms tegenstrijdige adviezen. Dit is inefficiënt en vraagt om een gecoördineerde aanpak. Met de Omgevingsdienst is de inzet: gelijke behandeling en kansen op ontwikkeling van alle bedrijven in het gebied. Voor inwoners en bedrijven blijft het eigen stadhuis het loket waar zij met vergunningaanvragen en andere vragen terecht kunnen.

Gemeenschappelijke regeling

De gemeenteraden en Provinciale Staten zullen begin 2012 gevraagd worden in te stemmen met het aangaan van de gemeenschappelijke regeling om te komen tot de daadwerkelijke oprichting van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Ja