Vestia


10-11-2011

Maak kennis met nieuwe directeur Vestia Den Haag Zuid-West
---

Per 1 november begon Leo Boensma als nieuwe directeur van Vestia Den Haag Zuid-West. Lees hieronder het interview dat met hem plaatsvond.

De man achter het `pak'
Kennismaking met de nieuwe directeur van Vestia Den Haag Zuid-West

De verhuisdozen staan nog langs de wand, maar hij heeft nog geen tijd gehad ze uit te pakken. Leo Boensma (46) begon op 1 november als nieuwe directeur van Vestia Den Haag Zuid-West. Veel gaat hij niet aan zijn kantoor veranderen. "Het bestaande bureau, de kast en de vergadertafel zijn prima. Ik heb een grote kaart van Den Haag besteld en ik zet nog een foto neer van mijn twee zoons van twaalf en vijftien. Meer is niet nodig", zegt hij lachend. Een typerende uitspraak van de nieuwe directeur, die ook niet strak in het pak achter zijn bureau zit.

Hoe omschrijft u zichzelf als mens en als directeur? "Ik voel in hart en nieren dat ik als mens en directeur hetzelfde ben: een prestatiegerichte teamspeler. In mijn privéleven uit zich dat in mijn sport. Wij zijn thuis echt een voetbalgezin en zijn regelmatig op het veld te vinden. Op zondag speel ik altijd competitie en vind ik het leuk om met een elftal resultaat te behalen. In mijn werk geldt hetzelfde. Dan vind ik het fantastisch om met een team van medewerkers doelen na te streven. Om samen aan de slag te gaan en het wonen in een wijk prettiger te maken."

En andere eigenschappen?
"Verder ben ik open, betrokken, evenwichtig, vasthoudend, eerlijk en ook direct. Niet te direct natuurlijk, maar ik wil met iedereen op gelijk niveau een open gesprek kunnen voeren. Daarom draag ik ook niet altijd een colbert met stropdas. Ik kleed me formeel als het moet en informeel als het kan. Het ligt aan mijn agenda van die dag. Als mensen mij op een verjaardag vragen wat ik voor werk doe, zal ik ook nooit zeggen dat ik directeur ben. Ik zeg altijd `ik werk bij een corporatie'."

Is dat bescheidenheid?
"Nee, ik vind het gewoon niet belangrijk. Ik denk niet in hiërarchie. Ik voel me ook geen typische `directeur', hoewel ik er natuurlijk wel naar handel. Ik houd van gelijkwaardigheid. Iedereen binnen Vestia draagt zijn steentje bij. De een doet dit, de ander doet dat. Zo is mijn carrière ook verlopen."

Kunt u uw carrière in het kort beschrijven?
"Na mijn opleiding bedrijfseconomie aan de HEAO startte ik in de volkshuisvesting bij de fusievoorganger van Vestia. Daarna had ik verschillende managementfuncties op diverse terreinen: van backoffice en verhuur tot sociaal beheer en herstructurering. Ongeveer zes jaar geleden werd ik bedrijfsdirecteur van het vakbedrijf Vestia Vastgoeddiensten en daarna van Vestia Onderhoudsdiensten. En sinds 1 november ben ik dus bedrijfsdirecteur van Vestia Den Haag Zuid-West."

Wat sprak u zo aan in deze functie?
"Ik wilde graag na zes jaar terug naar het woonbedrijf, omdat je daar directer een bijdrage levert aan datgene waar een corporatie voor staat."

En dat is?
"Allereerst zorgen voor woonplezier voor bewoners. Daarnaast natuurlijk het ontwikkelen van buurten en wijken in samenwerking met bewoners en externe partijen. Je hebt echt maatschappelijke relevantie als organisatie. En, ik vind het leuk om na al die jaren werken in Rotterdam ook Den Haag Zuid-West beter te leren kennen."

Heeft u een bepaalde band met dit gebied?
"Ik heb niet van oudsher een band met Den Haag Zuid-West. Ik ben geboren en getogen in Schiedam. Maar, ik kom hier wel al zes jaar regelmatig voor projecten. Ik was onder meer betrokken bij de ontwikkeling van De Raden, de Zuidlarenstraat, de Otterrade en ook Zuid57. Ik vind het een boeiend stadsdeel dat ik graag beter wil leren kennen."

Wat vindt u het mooiste aan Den Haag Zuid-West? "Het eerste wat mij altijd opvalt als ik naar dit kantoor rijd, zijn het licht, de ruimte, de brede lanen en vooral het vele groen. Dat zijn prachtige ingrediënten voor een gebied om in te wonen en te leven. Ook het Zuiderpark is natuurlijk aansprekend; ik ga hier zeker nog eens in mijn lunchpauze een wandeling maken. Verder zijn alle Hagenaars voor mijn gevoel trots op hun stad en ook dat vind ik mooi."

Verwacht u zelf ook trots te worden op Den Haag? "Jazeker, ik ga met hart en ziel voor mijn nieuwe functie en dan krijg je die betrokkenheid wel! Ik heb zin om te ontdekken wat de mensen hier boeit. Waar de ontwikkelkansen liggen. Waar bewoners bij gebaat zijn."

Wat wilt u in uw huidige functie bereiken?
"Dat we over een paar jaar kunnen zeggen, dat veel verschillende bevolkingsgroepen zich in de wijken thuis voelen. Dat ze goed geïntegreerd zijn. En dat ze met plezier van Vestia huren."

Heeft u zelf wel eens een woning gehuurd?
"Ja, toen mijn vrouw en ik voor het eerst gingen samenwonen. Ik was toen 24 jaar oud. We zaten op de bovenste verdieping van een portiekwoning in Schiedam. Het was een vrij ruim en goed onderhouden appartement."

Wat vond u toentertijd belangrijk?
"Ik denk hetzelfde als wat mensen nu belangrijk vinden. Je wilt prettig wonen, in een goed onderhouden woning en in een fijne buurt. De verhuurder moet zich hiervoor inzetten en zorgen voor een goed contact. Snel antwoord geven. Duidelijk maken wat bewoners kunnen verwachten. En ook wat ze niet mogen verwachten. Want de verhuurder is natuurlijk niet voor alles verantwoordelijk; we moeten het samen doen. Simpel gezegd: `doe wat je zegt en zeg wat je doet'."

Is dat ook uw motto?
"Absoluut, dat vind ik een belangrijke leidraad in het werk. Ik wil een maximale bijdrage leveren om bewoners zo prettig mogelijk te laten wonen in Zuidwest. We nemen onze verantwoordelijkheid en blijven duidelijk communiceren."

Tot slot, wat wilt u graag als eerste tegen uw huurders zeggen? "Dat ik hoop dat bewoners ons aanspreken op datgene wat wij beter moeten doen. Alleen dan kunnen we ermee aan de slag of duidelijk maken waarom iets niet kan of niet goed gaat. Kortom: neem contact op. Spreek me aan op een bewonersavond, schrijf de afdeling klantenservice of bel. Natuurlijk hebben we niet overal pasklare antwoorden op. Maar als we iets niet weten, kunnen we ook niets verbeteren."
*

Over Vestia
Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 89.000 woningen in Nederland. De woningen zijn verdeeld over 15 lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult. Naast de lokale corporaties heeft Vestia de beschikking over vier vakbedrijven. Er werken in totaal 1150 mensen bij Vestia.

Vestia Den Haag Zuid-West werkt in de wijken Morgenstond, Bouwlust en Vrederust. Vestia Den Haag Zuid-West beheert circa 6800 woningen en er werken in totaal ruim 75 mensen. Ga voor meer informatie naar www.vestia.nl/denhaagzuidwest.