Rijksoverheid

Verhagen: `Op weg naar duurzame energie-innovatie noodzaak'

Nieuwsbericht | 10-11-2011

Nederland kiest voor een constante stijging van de hoeveelheid duurzame energie, zonder daarbij de kosten voor mensen en bedrijven uit het oog te verliezen. Dat verklaarde minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) donderdag 10 november 2011 bij de presentatie van de World Energy Outlook 2011.

Stijging vraag energie

Volgens het jaarlijkse rapport van het Internationale Energie Agentschap (IEA) zal de vraag naar energie door de groei van de wereldbevolking en de stijgende welvaart in 2035 met 40 procent zijn gestegen. Daarom moeten landen meer doen om de investeringen te vergroten in efficiënte energietechnologie die minder broeikasgas CO2 uitstoot.

Nieuwe technieken voor vermindering uitstoot CO2

'Op lange termijn moeten we nieuwe technieken ontwikkelen om CO2-uitstoot te verminderen en duurzame energie te produceren op een zo goedkoop mogelijke manier,' aldus Verhagen. 'Daarom versterk ik de innovatiecapaciteit van de topsectoren van onze economie, waartoe ook energie behoort.'

Klimaatverandering

De World Energy Outlook werd gepresenteerd door IEA-directeur en voormalig minister van Economische Zaken Van der Hoeven en economisch hoofdadviseur Bilal. Ze maanden tot spoed omdat er steeds minder tijd is om de klimaatverandering tegen te gaan.

Verzet tegen energieprojecten

Minister Verhagen wees op het groeiende verzet tegen wat voor energieprojecten dan ook. 'Of dat nu gaat om kolencentrales of windmolens. Terwijl we allemaal een normaal inkomen willen. En we allemaal de uitstoot van broeikasgas willen beperken.'

Kernenergie

Het IEA onderzocht ook wat de gevolgen zouden zijn van de halvering van het aandeel van kernenergie. Dat levert weliswaar een stimulans op voor duurzame energie, maar verhoogt ook de energierekening, vermindert energiezekerheid en maakt het bestrijden van klimaatverandering duurder en lastiger.