Universiteit Nyenrode

Impact Social Venturing Entrepreneurship steeds groter

Wednesday, November 09, 2011
Persbericht

De impact van Social Venturing Entrepreneurship (SVE), het via ondernemingsprincipes oplossen van hardnekkige maatschappelijke vraagstukken, is steeds groter. Dat constateert Henk Kievit in zijn promotieonderzoek aan de Nyenrode Business Universiteit. Kievit stelt vast dat ondernemers die halverwege hun leven streven naar zingeving, hiermee steeds meer activiteit creëren. Zij weten steeds meer mensen aan hun initiatieven te binden.

Kievit denkt dat dit komt doordat zingevingsvragen een steeds belangrijker rol vervullen in het leven en ondernemen van mensen. Veel mensen denken dat de aanpak en motivatie van SVE principals daarbij erg effectief kan zijn. Henk Kievit onderzocht de wijze waarop deze SVE principals werken aan probleemwaarneming van hardnekkige maatschappelijke vraagstukken en op welke manier zij hun bijdrage aan de oplossing daarvan structureren.

SVE is een nieuwe vorm van ondernemen die gericht is op het leggen van verbindingen tussen netwerken in civil society, bedrijfsleven en overheid om hardnekkige maatschappelijke problemen in de samenleving aan te pakken. Het zijn situaties waarin reguliere marktwerking en overheidsingrijpen niet adequaat zijn, waarbij de ondernemer geen winst als aandeelhouderswaarde nastreeft en in eerste instantie andere resultaten wil boeken dan primair financiële, namelijk: humaniteit, onafhankelijkheid, zelfredzaamheid en duurzaamheid. SVE is dus niet alleen geven, het is geen filantropie. Maar het realiseren van goede doelen vanuit een ondernemende visie. SVE groeit vooral waar de overheid zich steeds meer terugtrekt. Dat is in veel Europese landen inmiddels het geval. Ook dit vergroot het gevoel dat SVE steeds grotere vorm aanneemt.

De titel van het proefschrift van Henk Kievit is: `Social Venturing Entrepreneurship- een plaatsbepaling.' Hij promoveert op 11 november aanstaande. 11 november 2011 daarnaast de wereldwijde dag van de duurzaamheid.

Over de Nyenrode Business Universiteit
Nyenrode Business Universiteit is de enige particuliere universiteit in Nederland. Het leidt ambitieuze, creatieve en talentvolle studenten op tot verantwoordelijke en integere accountants, entrepreneurs en business leiders in een steeds complexer wordende wereld. Nyenrode is in 1946 opgericht door vooraanstaande Nederlandse ondernemingen. Het motto `voor en door het bedrijfsleven' geldt nog steeds. Nyenrode hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap en hanteert daarom de drie-eenheid Leadership, Entrepreneurship, Stewardship.

Einde bericht

- - - - -
Noot voor de redactie,