Nederlandse bouw-expertise welkom in Saudi-Arabië

Persbericht van Holland Gulf Chamber of Commerce

Saudi-Arabië investeert miljarden oliedollars in de ontwikkeling en uitbreiding van steden. De ambities zijn hoog, complete wijken worden in zeer korte tijd gerealiseerd en onlangs is 's werelds grootste LEED project opgeleverd. Hoewel Nederland er als toeleverancier relatief onbekend is, bleek tijdens eerdere bezoeken aan Saudi-Arabië duidelijk dat Nederland goed weet te concurreren met al bekende architecten en toeleveranciers uit de Verenigde Staten en Europa. Het vergaren van een plek op die markt vergt echter tijd en geduld. De Holland Gulf Chamber of Commerce investeert al jaren in relaties in de regio, en dat betaalt zich uit. "Inmiddels hebben we al enkele projecten gewonnen voor Nederlandse architecten, bouwers en toeleveranciers in onder andere Saudi-Arabië en Qatar. Met het complexer worden van de bouwprojecten, stijgt de vraag naar goede planning en slimme bouwmethodieken. Daar zijn we in Nederland goed in!" vertelt initiatiefnemer Jochem Geheniau, directeur van de Holland Gulf Chamber of Commerce.

Projecten
Naast het Financial District (EUR 9 miljard) vol hoogwaardige kantoorruimte, en Knowledge Economic City (EUR 5 miljard), dat een volledig nieuwe stad met luxe villa's en kantoorruimte behelst, wordt er ook gewerkt aan 's werelds eerste LEED-certified luchthaventerminal. Verder wordt er EUR 12 miljard besteed aan het opwaarderen van 3 internationale en 14 regionale vliegvelden. Dit houdt bijvoorbeeld ook de bouw van nieuwe terminals in. En als klap op de vuurpijl kondigde de Saudische overheid onlangs aan EUR 320 miljard te steken in de bouw van nieuwe scholen, ziekenhuizen en woningen.

Oranje trots
Al die plannen bieden unieke kansen aan Nederlandse toeleveranciers. De Nederlandse bouwtraditie is immers al decennialang gericht op het toevoegen van waarde door middel van duurzaamheid, design en slimme bouwmethodieken. De potentie blijkt uit vorige successen in de regio: Nederlandse bedrijven mochten al leveren voor projecten als Princess Noura University, King Abdullah University for Science and Technology (beide Saudi Arabië) en Doha International Airport (Qatar).

Om innovatieve toeleveranciers uit Nederland verder te promoten organiseert de Holland Gulf Chamber of Commerce in maart 2012 een gezamenlijke stand tijdens één van de grootste bouwbeurzen in Saudi: "Door middel van deze stand willen we Saudische opdrachtgevers overtuigen om Nederlandse innovaties te gebruiken bij het realiseren van hun projecten. Dit is een stap in een reeks van activiteiten die we ondernemen om de Saudische markt toegankelijk te maken voor Nederlandse bedrijven."
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.hgcoc.com/2011-construction-ksa/



Razende Robot Reporter