CDA


Van Hijum: Stel meldpunt in voor zzpâers uit het buitenland donderdag 10 november 2011

De commissie âLessen uit recente arbeidsmigratieâ heeft onder leiding van CDA Kamerlid Ger Koopmans een rapport gepresenteerd met de uitkomsten van een onderzoek naar recente arbeidsmigratie. De conclusies zijn niet mild. Nederland is niet in staat geweest om de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden en Oost-Europa in goede banen te leiden.

Eddy van Hijum heeft tijdens een debat met deze tijdelijke commissie gepleit voor een meldplicht voor zzpâers uit het buitenland. Arbeidsmigranten uit Europa die in Nederland als zelfstandige of via detachering komen werken moeten zich eerst melden bij een arbeidsloket, voordat zij hier mogen werken. De CDA-fractie wil hiermee oneerlijke concurrentie tegengaan. In de praktijk komt het vaak voor dat via schijnconstructies de betaling van het minimumloon en het afdragen van premies wordt ontdoken waardoor Nederlandse werknemers en bedrijven die zich wel aan de regels houden weg worden geconcurreerd.

Van Hijum benadrukte tijdens het debat ook de positieve bijdrage van arbeidsmigranten aan onze economie. Het CDA is altijd een voorstander geweest van vrij verkeer van werknemers. Als handelsland heeft Nederland veel baat bij vrij verkeer van goederen, diensten en werknemers.

Daarnaast vindt de CDA-fractie dat Nederlandse werklozen meer vacatures moeten opvullen.