Gemeente Reimerswaal


Ontwikkelingen Samenwerking De Bevelanden

Al geruime tijd wordt er gewerkt aan de opbouw van de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking De Bevelanden.

Onder de vlag van de Gemeenschappelijke Regeling beogen de vijf Bevelandse gemeenten, Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal, op het gebied van bedrijfsvoering op diverse werkterreinen verregaand samen te werken.

De afgelopen maanden heeft op het niveau van de directieraad veel en regelmatig discussie plaatsgevonden over de visie op- en de richting waarin die gezamenlijke bedrijfsvoering zich dient te ontwikkelen. Uit die discussies is gebleken dat de gemeenten op essentiële onderdelen van de wijze van inrichten van de samenwerking geen overeenstemming kunnen bereiken. Aansluitend zijn ook de betrokken (beoogde) algemeen- en dagelijks bestuurders van de Gemeenschappelijke Regeling in deze discussies betrokken.

De conclusie moet zijn, dat de ideeën over de gewenste ontwikkeling van de bedrijfsvoering te ver uiteen lopen. Dit heeft ertoe geleid dat de colleges van zowel Borsele als Reimerswaal inmiddels een informeel standpunt hebben ingenomen dat het niet meer haalbaar wordt geacht om op het punt van de voorgenomen samenwerking gezamenlijk met Goes te blijven optrekken. De colleges van Borsele en Reimerswaal hebben daarbij uitdrukkelijk uitgesproken dat onderlinge samenwerking op diverse bedrijfsvoeringsonderdelen gewenst blijft en dat de aansluiting van de gemeenten Kapelle en Noord-Beveland niet wordt uitgesloten.

Op korte termijn worden de gevolgen ten aanzien van deze gewijzigde opbouw van de Gemeenschappelijke Regeling in beeld gebracht. De colleges wensen te benadrukken dat zij in deze, in de relatie tot de gemeente Goes, zuiver een verschil van inzicht betreft over de gewenste ontwikkeling van de bedrijfsvoering en geen betrekking heeft op de al bestaande bestuurlijke en ambtelijke samenwerkingsverbanden.