Gemeente Dronten


Onderzoek sloop en herbouw barakken De Morinel

De Morinel

10-11-2011

Tijdens de behandeling van het onderzoek naar waardevol cultureel erfgoed zijn door de gemeenteraad vragen gesteld over het behoud van de barakken aan de Morinel in Dronten en de kosten die daar mee gemoeid zijn. Het college van b. en w. heeft een onderzoek naar de kwaliteit van de huidige gebouwen ingesteld en bekeken wat de kosten zijn voor behoud en herplaatsing. Uit het rapport blijkt dat de sloop van de barakken aan De Morinel in Dronten en het behoud en de herbouw van 1 gebouw een bedrag van ca. EUR 200.000 met zich meebrengt.

Conclusies

Door DHV is een onderzoek uitgevoerd naar de feitelijke bouwkundige toestand van de barakken. De resultaten zijn verwoord in een korte rapportage en verduidelijkt met foto's van de aangetroffen toestand. De conclusies zijn op hoofdlijnen:

- de bouwtechnische staat van het gebouw is matig tot slecht
- na de sloop kunnen de onderdelen van het gebouw worden opgeslagen om daarna te worden gebruikt voor herbouw van één oorspronkelijke unit (centraal entreeportaal met links en rechts een woondeel met woonkamer en 2 slaapkamers)

Kosten

Er is een kostenraming opgesteld voor sloop die gericht is op herbouw, asbestverwijdering, het schoon opleveren van de locatie, eventuele tijdelijke opslag van bouwelementen en de herbouw van een gebouw. In totaal wordt gerekend op een bedrag van circa EUR 200.000 exclusief de grondkosten van een nieuwe locatie. In deze raming zijn opgenomen: de selectie van de bouwdelen, de herstelwerkzaamheden, montage, nieuwe dakplaten, schilderwerk, aanpassingen aan de installaties, de terreininrichting en de benodigde vergunningen en aansluitingen. Het complete kostenoverzicht ontstaat na de sloop. Bij de sloop wordt namelijk duidelijk wat de feitelijke kwaliteit van het gebouw is. De rapportage is nu gebaseerd op een visuele inspectie. De kosten zijn geraamd op basis van uitvoering door derden. Er is daarbij geen rekening gehouden met de eventuele uitvoering (deels) door vrijwilligers of in de vorm van een leerlingbouwplaats. De onderzoeksresultaten zijn schriftelijk teruggekoppeld aan de gemeenteraad.