Gemeente Dronten


Tussenuitspraak Raad van State Kantoorvilla's De West

Kantoorvilla's De West

10-11-2011

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op woensdag 9 november een tussenuitspraak gedaan inzake het bestemmingsplan kantoorvilla's aan De West in Dronten. Door omwonenden is beroep ingesteld bij de Afdeling tegen het goedkeuringsbesluit van het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland. De omwonenden zijn, op één punt na, op alle onderdelen in het ongelijk gesteld.

De omwonenden hebben op onderstaande punten bezwaar aangetekend:
* dat er geen behoefte is aan de kantoren;
* dat de economische uitvoerbaarheid niet is gewaarborgd;
* dat het rioleringsstelsel van de Planetenbuurt de aansluiting van kantoorvilla's niet aan zal kunnen;

* dat het gebruik van de panden door meer dan één bedrijf extra bezwaarlijk is;

* dat de bereikbaarheid van de kantoorvilla's door infrastructurele wijzigingen zal afnemen, hetgeen gevolgen zou hebben voor de exploitatie;

* bereikbaarheid van de kantoorvilla's voor hulpverleningsdiensten.

Wat betreft het laatste punt zijn de omwonenden in het gelijk gesteld. Zij vinden dat de vier westelijk te realiseren kantoorvilla's aan twee kanten bereikbaar moeten zijn voor hulpdiensten. Het plan voorziet echter in één ontsluitingsweg. De Afdeling is van oordeel dat Gedeputeerde Staten alsnog moet onderzoeken of de bereikbaarheid, van de vier westelijk te realiseren kantoorvilla's, voor hulpdiensten voldoende is. Op grond van de uitkomsten van dat onderzoek moet Gedeputeerde Staten het goedkeuringsbesluit alsnog toereikend motiveren, of een nieuw besluit nemen.