Ouderenorganisatie PCOB: Mogen we nog wel oud worden?

Persbericht van PCOB

Overheid, politieke partijen en deskundigen kijken met angst en beven naar de steeds verder stijgende kosten van de gezondheidszorg. Ook ouderenorganisatie PCOB vindt dat bespaard moet worden waar dat kan, maar mist tegelijk een visie op de gezondheidszorg in Nederland. Zo langzamerhand begint ouder wordend Nederland zich af te vragen: "Mogen we nog wel oud worden, of zijn we dan te duur?"

Woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten overleefde ternauwernood opnieuw een motie van afkeuring rond de bezuinigingen op de pgb's. Minister Schippers zal het vuur na aan de schenen worden gelegd over de al maar stijgende zorgkosten.

Technokratendebat
Al met al voeren we met elkaar een 'technokratendebat', waarin de kosten en de organisatie van de gezondheidszorg centraal staan. De PCOB betreurt deze kille en eenzijdige benadering van de gezondheidszorg. De ouderenorganisatie vindt dat eerst een ander, een inhoudelijk debat gevoerd moet worden.

Inhoudelijk debat
In dat inhoudelijke debat moeten vragen centraal staan als: Moet alles wat kan in de zorg? Daarbij past een lastige vraag naar de behandelingen voor mensen die op leeftijd zijn gekomen. Moet iemand van 88 bijvoorbeeld nog een nieuwe heup? Of er wordt fors geïnvesteerd in nieuwe technische ontwikkelingen, maar is het niet beter om voor dit bedrag te investeren in liefdevolle en aandachtige zorg thuis of in een verpleeghuis?

Een andere vraag: Hoeveel mag de zorg ons eigenlijk kosten? Er wordt wel steeds gesproken over 'onbetaalbare zorgkosten', maar in het publieke debat is nog niet aan de orde geweest wanneer dat punt bereikt is. Een goede gezondheid, en daarbij behorende goede gezondheidszorg, mogen immers wat kosten?

Pas als op deze - en andere - inhoudelijke vragen een antwoord is, is het mogelijk werkelijk een diepgaand en fundamenteel debat over de grenzen aan de kosten van de gezondheidszorg te voeren. De PCOB pleit daarbij voor solidariteit tussen generaties en gaat graag in gesprek over deze kwesties met (vertegenwoordigers van) die andere generaties.

*

Links:
http://www.pcob.nl



Razende Robot Reporter