Plant Research International


Veren- en hoefmeel verbeteren ziektewering bodem

8 nov 2011
Onderdeel: Plant Research International

De bodemschimmel Rhizoctonia kan onder andere suikerbietenplanten aantasten. Door chitine en goedkope eiwitrijke reststromen zoals verenmeel en hoefmeel aan de bodem toe te voegen, neemt de ziektewering van de bodem toe, waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De toepassing van dierlijke reststoffen draagt bovendien bij aan het sluiten van kringlopen. Dat blijkt uit onderzoek van Plant Research International (PRI), onderdeel van Wageningen UR.

Foto: Bepaling van de ziektewering tegen Rhizoctonia aan de hand van de verspreiding van ziektesymptomen in jonge suikerbietenplanten onder gecontroleerde omstandigheden.

Eerder onderzoek van PRI toonde aan dat Lysobacter-soorten in de bodem de bodemschimmel Rhizoctonia biologisch kunnen bestrijden. Het gaat om drie nauwverwante soorten met een remmende werking tegen verschillende schimmels. Deze bacteriën komen van nature in lage aantallen voor in de bodem.

Nieuwe experimenten laten onder geconditioneerde omstandigheden zien dat de antagonistenwerking van Lysobacter gestimuleerd kan worden door chitine en goedkope eiwitrijke reststromen, zoals verenmeel en hoefmeel, aan de bodem toe te voegen. Hierdoor neemt de ziektewering van de bodem toe, waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

In vervolgonderzoek wordt gekeken naar hoe telers dit het best in het veld kunnen toepassen. Bij toepassing in het veld zijn twee strategieën mogelijk: het gebruik van reststoffen optimaliseren om de ziektewering te stimuleren of de reststoffen gebruiken als meststof met als positief bijeffect stimulering van ziektewering.
---

Bron: www.kennisonline.wur.nl / www.agriholland.nl