CDA


Omtzigt: laat buitenlanders betalen voor gebruik Nederlandse wegennet donderdag 10 november 2011

Wie veel gebruik maakt van de Nederlandse weg, moet ook wegenbelasting betalen. Dat geldt zowel voor Polen die hier komen werken als voor Nederlanders die in België of Duitsland een auto kopen en daar gratis in Nederland mee rondrijden. CDA Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Sander de Rouwe overwegen om hierover vandaag een motie in te dienen tijdens een debat over buitenlandse kentekens.

Volgens staatssecretaris Weekers worden momenteel maar weinig Poolse busjes in Nederland belast. Slechts 1000 tot 1500 niet in Nederland geregistreerde voertuigen betalen hier wegenbelasting. Volgens Omtzigt zou zijn voorstel enkele tientallen miljoenen kunnen opleveren. âWie langere tijd gebruik maakt van ons wegennet, moet daar ook voor betalen, dat is het principe. De Poolse busjes die wij hier veel zien dienen dan binnen twee tot drie weken aangemeld te zijn.â

De maatregel moet gaan gelden voor alle Europeanen, maar in de praktijk zullen het vooral Polen, Bulgaren en Duitsers zijn. Zij moeten zich melden bij de RDW en krijgen dan een belastingaanslag. Het CDA wil wel dat het dan eerst makkelijker moet worden voor eigenaren van een auto met een buitenlands kenteken om zich digitaal te registreren, of te betalen. Er staat hierover nu bijvoorbeeld geen informatie op de site van de Belastingdienst.

Voor buitenlanders die deze belasting willen ontduiken wil het CDA dat automatische nummerplaatherkenning wordt ingezet. Daarmee kunnen de autoâs met buitenlandse kentekens die hier wegenbelasting zouden moeten betalen, gemakkelijk opgespoord worden. Dat kan gewoon met de cameraâs die nu al boven de weg hangen.