Gemeente Zoetermeer

Snoei- en dunningswerkzaamheden in de winter

snoeien
Met het vallen van de bladeren, begint traditiegetrouw het snoeiwerk in het Zoetermeerse groen. Er wordt in de wijken en in de recreatiegebieden gesnoeid vanaf november tot maart. Bij het snoeien gaat de gemeente zorgvuldig om met aanwezige natuur, zoals beschermde plant- en diersoorten. Voor het snoeien begint kijkt men eerst naar de vaste verblijfsplaatsen van vogels.
Snoeien is maatwerk. Ieder type groen vraagt om een eigen aanpak. Struiken worden gesnoeid om verjonging te krijgen of om de bloei te bevorderen. Paden worden weer vrij gesnoeid en bij verkeershoeken gaat het er om dat er voldoende uitzicht is. Houtige begroeiing die spontaan langs waterkanten is ontstaan wordt verwijderd.

Natuurlijk groenbeheer
Vooral in de recreatiegebieden, in de parken en langs de hoofdwegen is er sprake van natuurlijk groenbeheer. Bij de aanleg worden bomen of struiken dicht op elkaar geplant. Door de tijd heen worden er snelgroeiende bomen, zoals populieren, tussenuit gehaald om ruimte te maken voor anderen, zoals langzame groeiers als eiken en beuken, en ook om natuurlijke verjonging te bevorderen. Er ontstaan open plekken in het park waar de zon bij kan. Zaden kunnen ontkiemen zodat nieuwe generaties bomen en struiken op kunnen groeien. Op deze manier ontstaat er op den duur een gevarieerd bos. Veel afgezaagde stammen en omgewaaide bomen in het park blijven liggen. Daarop groeien allerlei zwammen. Takken worden op rillen gezet en worden schuilplekken voor vogels en kleine zoogdieren.

Excursie en informatie
Wat en waarom wordt er gesnoeid? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen is er voor belangstellenden een fietsexcursie in het Westerpark op vrijdag 25 november van 15.00-16.00 uur. De start is bij de Natuurtuin.

De snoeitekeningen zijn te zien op de wijkwebsites onder het kopje 'Nieuws'. Voor meer informatie over het snoeiwerk kan men terecht bij de wijkpost in de wijk. De snoei- en dunningsplannen liggen daar van 21 t/m 25 november 2011 ter inzage.

De tekeningen van het Westerpark, Buytenpark en het Noord Aa-gebied liggen ter inzage in wijkpost Meerzicht en in wijkpost Buytenwegh De Leyens.

De tekeningen van de Hoofdwegen en de bedrijfsterreinen liggen ter inzage in wijkpost Centrum.

Adressen wijkposten
Buytenwegh De Leyens: Hannie Schaftrode 142, telefoon 346 9009 Centrum: Bijdorplaan 14, telefoon 346 9001
Meerzicht: Uiterwaard 29, telefoon 346 9003
Seghwaert Noordhove: Meeuwenveld 3, telefoon 346 9005 Oosterheem: Puttershoekstraat 113, telefoon 346 9007 Rokkeveen: Nathaliegang 79, telefoon 346 9006