Knoops: gewapende privébeveiligers snel en eenvoudig te regelen

Persbericht van Koninklijke Vereniging van Nederlandse

Reders
In opdracht van de KVNR, Nautilus Int. en de NVKK heeft Professor Knoops een nadere studie verricht naar twee belangrijke vragen over de inzet van gewapende privébeveiligers:
1. Hoe is de juridische positie van de kapitein goed te regelen indien zo'n team aan boord is en
2. Welke wet- en regelgeving moet er worden aangepast om wapens aan boord te mogen hebben voor dat beveiligingsteam?

Professor Knoops komt in zijn rapport (link naar download) tot de conclusie dat het goed regelen van beide vragen relatief simpel en snel te doen is.

Voor het regelen ( 'codificeren') van de juridische aansprakelijkheid van de kapitein kan gebruik worden gemaakt van een nieuw op te stellen circulaire van het College van procureurs-generaal aan de hoofdofficieren van Justitie, waarin richtlijnen staan hoe het Openbaar Ministerie al dan niet tot vervolging van de kapitein kan overgaan indien er zich een ernstig schietincident tussen de bewakers en piraten zou hebben voorgedaan.

Voor het aan boord mogen hebben van wapens volstaat de huidige circulaire wet wapens en munitie, aldus Prof. Knoops. Wel kan in de circulaire worden opgenomen hoeveel personen aan boord een wapen mogen hebben, de voorwaarden waaraan de bewakers moeten voldoen en hoeveel wapens en van welk type er in totaal aan boord mogen zijn. Aanpassing van de circulaire op dit punt kan echter relatief snel geschieden.

Met dit advies in de hand vinden de KVNR, Nautilus Int. en de NVKK dat erg geen juridische belemmeringen meer zijn om gewapende privébeveiligers toe te staan aan boord van Nederlandse schepen, op een veilige en door de overheid gecontroleerde manier.

Links:
http://www.kvnr.nl



Razende Robot Reporter