Gemeente Winterswijk

November BOS-project genomineerd voor Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit

BOS-project genomineerd voor Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit

Het BOS-project is een van de 10 genomineerde projecten voor de Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit met dit jaar het thema `Bouwen aan identiteit'.

Dinsdag 8 november heeft een delegatie van de vakjury een bezoek gebracht aan Winterswijk. Zij heeft kennisgemaakt met de hoogwaardige natuur, maar ook de bijzondere cultuurhistorische parels in het beekdecor van de Boven Slinge. Op 22 maart 2012 wordt bekend gemaakt wie de winnaar is. Vanaf half januari 2012 kan er ook gestemd worden voor de publieksprijs.

Een tochtje langs de Boven Slinge geeft een goed beeld van de interactie tussen de mens en de natuur door de eeuwen heen. Arjen Vedder, planoloog gemeente Winterswijk: "Het doel van het BOS-project is om de cultuurhistorische waarden te behouden en te ontwikkelen. Zo is bijvoorbeeld het Strandbad gerestaureerd, de Bleekweide weer in ere hersteld en wordt de Olliemölle nieuw leven ingeblazen." Arjen heeft namens de gemeente diverse projecten aangedragen voor de prijs en ging afgelopen dinsdag met de jury op stap. "Tijdens de velddagen gaan de juryleden ook daadwerkelijk kennismaken met het project. Allerlei zaken kwamen aan bod zoals het doel van het BOS-project, hoe de ruimtelijke kwaliteit kan worden versterkt en op welke wijze wij samen met de andere partners bouwen aan de identiteit van het gebied. De jury heeft een goed beeld gekregen van ons prachtige project en was zeer te spreken over de gebiedsgerichte aanpak. Hopelijk komen wij volgend jaar als beste uit de jurering."

Ruimtelijke projecten onder de aandacht

Met de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit wil de provincie Gelderland goede en inspirerende ruimtelijke projecten extra onder de aandacht brengen. Uit de 50 aanmeldingen zijn er tien, waaronder het BOS-project, geselecteerd die meedingen naar de geldprijs van 5.000 euro te besteden aan het project. De vakjury bestaande uit Hans Venhuizen (cultureel planoloog), Marc Wingens (directeur Gelders Erfgoed), Sandra Schuit (landschapsarchitect), Marc Nolden (Landschapsarchitect) en Jan Terlouw (juryvoorzitter) maakt in maart 2012 bekend wie de winnaar is. Daarnaast maken de genomineerden ook kans op de publieksprijs. Gelderlanders kunnen vanaf januari tot eind februari 2012 meebeslissen. Alle genomineerde projecten worden in ieder geval opgenomen in een boek dat wordt uitgereikt tijdens de prijsuitreiking.

BOS-project

In het schitterende beekdecor, vanaf het Buskersbos tot de Bekendelle, worden meerdere cultuurhistorische parels hersteld en versterkt onder het overkoepelende project genaamd BOS-project. Alle partners in het BOS-project willen onder meer de monumenten herstellen en behouden en voor het publiek toegankelijk maken. Ook willen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de thema's natuur, recreatie, landschap, water, economie en cultuurhistorie. De deelprojecten zijn Buskersbos, Beekherstel en optimaliseren peilbeheer Boven Slinge, Borkense en Bocholtse Baan, Recreatiecentrum Het Winkel, Strandbad, Bleekweide/Bleekhuis, Olliemölle, Bedrijvenlandgoed Slinge en Berenschot's Watermolen. Meer informatie is te vinden op deze website, rubriek actueel>projecten.