Waterschap Aa en Maas

waterbodem schoon

Waterschap Aa en Maas maakt 4 km waterbodem schoon

Waterschap Aa en Maas start medio november met het uitbaggeren van de Groote Wetering op de gemeentegrens van Sint-Michielsgestel en Den Bosch. Het traject ligt tussen de Coppensdijk en het Torenstraatje. Het te baggeren traject is ca. 4 kilometer lang en naar verwachting wordt er 9000 m3 baggerslib verwijderd en hergebruikt. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind december 2011.

Aanleiding

Het uitbaggeren van de sloten is noodzakelijk omdat de baggerlaag op de waterbodem de afgelopen jaren is aangegroeid. Hierdoor kan het water minder goed doorstromen waardoor problemen kunnen ontstaan. Het uitbaggeren van waterlopen en het op orde brengen van oevers is regulier waterschapswerk. Waterschap Aa en Maas werkt op dit moment aan een cyclisch onderhoudsplan. Dit houdt in dat per waterloop wordt aangegeven om de hoeveel jaar er gebaggerd wordt.

Aanpak en planning

Voorafgaand aan de werkzaamheden is een waterbodemonderzoek gehouden om de kwaliteit van het baggerslib te onderzoeken. Uit dit onderzoek zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen. De baggerspecie wordt verwijderd en via baggerleidingen naar één centraal punt getransporteerd en in depot gezet. Daarmee wordt het aan en afvoeren van het slib en daarmee overlast voor het verkeer en omwonenden voorkomen. De periode van uitvoering valt buiten het broedseizoen

Noodzaak baggeren

Voldoende en schoon water zijn van groot belang voor mens, plant en dier. Een waterbodem speelt hierbij op twee manieren een rol. Op de bodem van een waterloop vormt zich een laag baggerslib. Deze bestaat voornamelijk uit dood plantmateriaal en zwevende gronddeeltjes, zoals zand of klei, die neerslaan. Deze baggerlaag groeit elk jaar zo'n 1 á 2 centimeter. Op een gegeven moment is de laag zo dik, dat de doorstroming van het oppervlaktewater onvoldoende is. Hierdoor wordt de aanvoer van water in droge perioden bemoeilijkt of kan het water niet snel genoeg afgevoerd worden in natte perioden. Daarnaast vormen de plantenresten in het baggerslib een bron van voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Hierdoor kan bijvoorbeeld blauwalg bij warm weer explosief groeien. Naast voedingsstoffen worden ook eventuele verontreinigingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, opgenomen in de baggerlaag. Dit kan risico's voor de volksgezondheid opleveren.