Waterschap Reest en Wieden


Reest en Wieden

Tariefstijging bij waterschap Reest en Wieden

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap Reest en Wieden heeft de ontwerpbegroting voor 2012 vastgesteld. Dit voorstel wordt nu voorgelegd aan het Algemeen Bestuur, dat hierover in zijn vergadering van 29 november een besluit gaat nemen. Na een aantal jaren van geen of zeer beperkte aanpassing van de tarieven, valt volgens het Dagelijks Bestuur volgend jaar niet te ontkomen aan tariefstijging.

Ondanks doorgevoerde bezuinigingen krijgt het waterschap in 2012 te maken met een kostenstijging. Belangrijke redenen daarvoor zijn het gereedkomen van grote projecten, overheveling van kosten van Rijk en provincie naar de waterschappen en minder inkomsten uit dividenden. Voorts spelen hogere kosten van energie en rente op leningen een rol en is er sprake van daling van de aantallen heffingseenheden. In 2012 en volgende jaren gaat Reest en Wieden krachtig door met het toekomstbestendig maken van dijken, gemalen, waterhuishouding en waterzuivering. De zuiveringsheffing stijgt met EUR 5,40. De watersysteemheffing stijgt met EUR 10,50 per huishouding en EUR 6,60 per agrarische hectare. De kosten voor bos en natuur 39 cent per hectare omhoog.

De kerntaken van Reest en Wieden: werken aan waterveiligheid, het zuiveren van afvalwater en een goede waterhuishouding tegen verantwoorde kosten blijven gehandhaafd.
In de afgelopen jaren werden financiële reserves opgebouwd die steeds weer zijn ingezet, waardoor de tarieven voor de inwoners vele jaren niet of nauwelijks hoefden te worden verhoogd. De kosten hebben echter wel een stijging laten zien, onder andere doordat de Nederlandse waterschappen een flink deel van de financiële verantwoordelijkheid voor de dijkzorg (het Hoogwaterbeschermingsprogramma) hebben overgenomen van het Rijk, waardoor de rijksbegroting is ontlast. Ook dit is wettelijk vastgelegd. Daarbij worden de waterschappen voor flinke opgaven gesteld. Ook het overnemen van de muskusrattenbestrijding van de provincies kostte een flink bedrag.

Het Algemeen Bestuur van waterschap Reest en Wieden heeft bij de behandeling van de perspectiefnota dit voorjaar aan het Dagelijks Bestuur gevraagd nog eens goed te kijken naar de tarieven. Het Dagelijks Bestuur heeft daar gehoor aan gegeven en zal op 29 november een begroting 2012 voorstellen waarin de tariefstijgingen lager liggen dan in de perspectiefnota was aangekondigd.

Taken waterschap

In de begroting van het waterschap wordt met programma's gewerkt. Bij de vier programma's - Veiligheid, Watersysteem, Waterketen en Maatschappij en organisatie - wordt aangegeven wat het waterschap wil bereiken. Welke maatregelen het waterschap uit wil voeren en wat het allemaal gaat kosten. Hierdoor wordt inzichtelijk wat de consequenties zijn van de keuzen van het bestuur in relatie tot de vastgestelde doelen.

Voor 2012 is een bedrag van EUR 16,5 miljoen opgenomen voor nieuwe investeringen. Deze investeringen hebben onder andere betrekking op het bestendig maken van het gebied tegen de klimaatverandering. In 2012 moet 100.000 m³ waterberging gerealiseerd worden, zodat eind 2012 tenminste 2,8 miljoen m³ waterberging gereed is voor de opvang van de heviger wordende regenval.
Verder moet in 2012 voor 2808 ha de gewenste grond- en oppervlaktewaterstand zijn gerealiseerd.
Veel projecten zijn meerjarig en lopen dus gewoon door, zoals de Water-Op-Maat-projecten Dwingelderveld, Oude Diep en Reestdal. Om taken goed uit te kunnen voeren, moet volgens het Dagelijks Bestuur geld beschikbaar worden gesteld voor zaken als:

* - opstellen Plan van aanpak voor herstel van bepaalde dijkgedeelten.

* - reviseren van pompen

* - vervangen van machines voor maaien en baggeren
* - kwaliteitsverbetering van de boezem van noordwest Overijssel
* - aanleggen vispassages in bepaalde gemalen en stuwen
* - Verlengen persleidingen ter beperking van overstorten en het beperken van aantasting riool en ter voorkoming van stankoverlast
* - RWZI Westerbork, aanleg persleiding naar Beilen en opheffen bestaande installatie

* - Revisie peilregulerende kunstwerken

* - Opheffen knelpunten peilbeheer en verruimen watergangen WB21
* - Deelname in investeringsprojecten van gemeenten met waterschapsbelang

Projecten die in 2011 zijn opgeleverd, waarvan kapitaallasten in 2012 volledig t.l.v. begroting komen:


* - Rioolwaterzuivering Beilen

* - Aanpassingen rioolwaterzuivering Steenwijk en Vollenhove
* - Ondersteuning saneringsonderzoek/plannen Wet algemene bepaling omgevingsrecht (Wabo)

* - Revisie gemaal Nieuweroord

Tariefontwikkeling

Het waterschap streeft naar maatschappelijk aanvaardbare tarieven. Het bestuur heeft steeds aangegeven de aanwezige egalisatiereserve terug te willen sluizen naar bedrijven en burgers, in de vorm van lagere belastingen. Voor komend jaar wordt aan het Algemeen Bestuur voorgesteld 50 procent van de egalisatiereserves in te zetten. Op die manier kan ook in 2013 de tariefstijging nog gedempt worden en wordt net als in 2012 het overschot uit vorige jaren aan de ingelanden teruggegeven. Het gevolg van het inzetten van egalisatiereserves is dat de voorgestelde tarieven van de waterschapslasten niet kostendekkend zijn, en dus lager uitvallen dan wanneer niet uit de reserve geput zou worden, .
Consequentie is wel, dat dit een tariefverhogend effect heeft op de tarieven van volgend jaar.
De manier van verdeling van de totale lasten over de verschillende categorieën is wettelijk vastgelegd.

Begr 2011

Begr 2012


1


2

Verschil

EUR

EUR

EUR

Watersysteemheffing

Inwoners

87,67

98,17

10,50

Agrarisch en overig ongeb.

45,92

52,52

6,60

Bos en natuur


1,64


2,03

0,39

Gebouwd

0,0402%

0,0452%

0,0000

Zuiveringsheffing

Zuiveringsbeheer

54,24

59,64

5,40

Drie voorbeelden

Het te betalen tarief is afhankelijk van de individuele situatie van een huishouding of bedrijf. Hieronder is een aantal voorbeelden uitgewerkt.

Een inwoner uit het waterschapsgebied van Reest en Wieden met een eigen woning met een waarde van EUR 250.000 en met een gezin van minimaal twee personen krijgt nu in 2012 een aanslag van EUR 390,09. Een stijging van EUR 39,20

Dezelfde inwoner, maar dan huurder van een woning, krijgt voor 2011 een aanslag van EUR 277,09. Een stijging van EUR 26,70

Dezelfde inwoner, met een gezin van minimaal 2 personen, maar dan agrariër van beroep, met een boerderij ter waarde van EUR 375.000 en met 45 hectare grond krijgt in 2011 een aanslag van EUR 2809,99 Een stijging van
EUR 342,45

Ter inzage

De begroting van waterschap Reest en Wieden is in ontwerp gereed en ligt vanaf 9 november ter inzage. Op 29 november 2011 wordt het voorstel door het Algemeen Bestuur in een openbare vergadering besproken. De programmabegroting 2012 is ook te vinden op de www.reestenwieden.nl/actueel/bekendmakingen