CDA


Nieuws
#484
maandag 10 oktober 2011

CDA boekt resultaat voor Gelderland

Â

Een dag in Provinciale Staten van Gelderland heeft iedere maand een eigen dynamiek. Waar de verwachting was dat we âs ochtends al met de begroting zouden starten werd alle aandacht gevraagd voor de reiskostenvergoeding en woonsituatie van PvdA Gedeputeerde Co Verdaas. Spelen op de man in plaats van op de inhoud. Zeker niet de wijze van handelen van het CDA. Duidelijk werd ook dat de PVV zich op deze wijze volledig buitenspel plaatst, zeker aangezien alles binnen bestaande kaders en spelregels is uitgevoerd.

Â

Natuurlijk was de beleidsbegroting 2012 het âhoofdgerechtâ in Provinciale Staten. Het CDA heeft een inleiding gehouden op de staat van de samenleving en de visie van de Statenfractie op de Gelderse maatschappij. De economische crises en een algemeen gevoel van onbehagen zijn belangrijk in relatie tot de politiek in het algemeen. Het is aan politici om geloofwaardig te handelen waaruit vertrouwen kan ontstaan. Het populisme en de korte termijn maken het lastig om tot een duidelijke lange termijn agenda te komen.

Â

Het CDA heeft twee themaâs gemarkeerd van waaruit wij activiteiten benoemen die van belang zijn voor Gelderland. De themaâs zijn leefbaarheid en economie. Het onderling samenleven en de lokale gemeenschap in combinatie met werk en brood op de plank zijn voor onze fractie essentieel. De provincie moet daarbij inspelen op mondiale ontwikkelingen om Gelderland toekomstproof te krijgen. Op een vijftal onderwerpen heeft het CDA zich ingezet en vanuit Gedeputeerde Staten zijn hierop toezeggingen gekregen. Alle vier ingediende moties hebben een Statenmeerderheid behaalt (na te lezen op: www.cdagelderland.nl).

Â

De resultaten voor Gelderland 2012 zijn:

1. de schop in de grond voor een aantal pilots voor breedband in onrendabele buitengebieden.

2. een extra impuls voor de Gelderse economie in 2012, vergelijkbaar met de eerder genomen recessiemaatregelen (effect ruim 5.500 mensuren).

3. Aandacht en ondersteuning voor vrijwilligers in de palliatieve zorg.

4. Een financiële en beleidsmatige doorkijk van Het Gelders Orkest en de huisvesting Musis Sacrum als topprioriteit binnen de nieuwe cultuurnota.

5. Een programmasecretariaat voor de Betuwse Bloem als 2^e Greenport in Gelderland (jaarlijkse omzet ⬠800 miljoen).

De Statenfractie is actief bezig geweest om meerderheden voor deze moties binnen te halen. In de voorfase is goed afgestemd met CDA-Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. De Statenfractie is er trots op dat er diverse versterkingen zijn aangebracht vanuit de themaâs leefbaarheid en economie. Vanuit deze opdracht werken alle negen Statenleden hard aan een socialer en economischer Gelderland, de uitkomsten vanuit het eerste begrotingsdebat smaken naar meer.

Â

Jan Hutten, fractievoorzitter

j.hutten@ps.gelderland.nl