Gemeente Winterswijk



Symposium `Bedrijvenlandgoed Slinge' goed bezocht

Op maandag 7 november 2011 vond het symposium over Bedrijvenlandgoed Slinge plaats.

De gemeente Winterswijk had diverse gastsprekers uitgenodigd om hun kennis en ervaring te delen over hoe het groene werklandschap ingericht kan worden, maar ook hoe de belevingswaarde bedrijven een enorme meerwaarde kan opleveren. Er wordt teruggekeken op een geslaagd programma.

De gemeente Winterswijk wil het bestaande industrieterrein (voormalige DAV-terrein) aan de Wooldseweg revitaliseren. Wethouder Gommers: "Wij willen hiermee zorgen voor een mooie overgang van natuur naar stedelijk gebied. In onze plannen staat dan ook het motto `100% natuur, 100% werken' centraal. Via dit symposium hebben wij de aanwezigen kennis laten maken met de vele mogelijkheden die een groen werklandschap biedt, maar ook hoe dit bedrijven een unieke kans geeft voor een inspirerende werkomgeving." Er is zo'n 2,5 hectare uitgeefbaar voor uiteenlopende bedrijven zoals ontwerpstudio's, laboratoria en innovatieve bedrijven in de medische sector, maar bijvoorbeeld ook industriële bedrijven. "De indicatie van de grondprijs ligt rond de EUR 100,- à EUR 110,- per m². De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de daadwerkelijke invulling van het terrein en kan nog iets naar beneden worden bijgesteld. Als bijvoorbeeld één bedrijf, in plaats van meerdere bedrijven, geïnteresseerd is zijn wij minder kosten kwijt aan de infrastructuur. Dit alles kan ook weer een effect hebben op de grondprijs.", aldus de wethouder. Meer informatie is te vinden op www.bedrijvenlandgoedslinge.nl

Gastsprekers geven werklandschap een gezicht

Landschapsarchitect Harry Esselink van zijn gelijknamige hoveniersbedrijf en architect Rob Klein Goldewijk van Raaklein architectuur gaven een inkijkje in hun groene ontwerpen die op diverse locaties al zijn gerealiseerd. De architect Klein Goldewijk had tevens een schets gemaakt van hoe drie bedrijven ingepast kunnen worden in het werklandschap. Door de glazen pui werd een uitzicht gecreëerd op de Boven Slinge en grasdaken zorgden ervoor dat de gebouwen naadloos overlopen in het landschap. Daarnaast gaf hij inzicht in de berekeningen die zijn bureau had gemaakt van de bouwkosten bij duurzaam bouwen. Joost Roeterdink van de provincie Gelderland vertelde de aanwezigen meer over de provinciale ambities met werklandschappen. Bedrijvenlandgoed Slinge is één van de drie pilots die door de provincie wordt gesubsidieerd met 800.000 euro.

De laatste gastspreker was Robbert Snep, wetenschapper onderzoeksinstituut Alterra - Wageningen UR. Hij gaf met voorbeelden inzicht in zijn promotieonderzoek naar natuurontwikkeling op bedrijventerreinen. Uit onderzoekscijfers blijkt dat groen heel positief bijdraagt aan de leef- en werkkwaliteit op een bedrijventerrein. Ook kan duurzaam bouwen veel rendement opleveren. Diverse aansprekende voorbeelden uit het buitenland passeerden de revue, waaruit onder meer bleek dat een `groen' dak een grote energiebesparing kan opleveren.

Bedrijvenlandgoed Slinge

Bedrijvenlandgoed Slinge ligt in het zuidelijk deel van Winterswijk aan de rand van de bebouwde kom in het prachtige coulisselandschap van het buurtschap Winterswijk Woold. Het werklandschap bestaat uit zo'n 4,5 hectare, waarvan 2,5 hectare ingevuld kan worden door één grootschalige ondernemer of meerdere kleinschalige ondernemers. Het overige terrein bestaat onder meer uit de Boven Slinge, een beek met de hoogst ecologische natuurwaarden, een oude es en een kruidenrijk grasland omzoomd door bomen. Deze landschapswaarden worden daar waar mogelijk versterkt en geven het totale gebied een heel bijzonder werkklimaat. De ondernemer krijgt veel ruimte om naar eigen inzicht een werkomgeving te ontwerpen, die in balans staat met een ontmoeting in een groene omgeving.