Gerechtshof Arnhem


Verdachte in Puttense zaak veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf

Arnhem , 10-11-2011

Het gerechtshof Arnhem heeft vandaag uitspraak gedaan in de Puttense zaak. Verdachte P. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar wegens de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius.

Bij de rechtbank
De rechtbank Zutphen heeft P. voor deze feiten op 9 oktober 2009 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. P. is hiertegen in hoger beroep gekomen.

De toedracht
Op basis van het vele sporenonderzoek dat is verricht, heeft het hof vastgesteld dat Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in het huis van haar oma van achteren is aangevallen, vervolgens is verkracht en daarna is gedood. Uit deze volgorde van handelingen leidt het hof de voorbedachte raad ten aanzien van het om het leven brengen van Christel Ambrosius af.

De dader
De vraag die centraal stond tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep is, of P. de dader is van de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius. Op grond van biologische sporen van verdachte die op en rondom het lichaam van Christel zijn aangetroffen - zaadcelsporen, sporen in het nagelvuil en een bloedvlekje - heeft het hof die vraag bevestigend beantwoord.

Lezing van de verdachte
P. heeft ontkend dat hij Christel Ambrosius heeft verkracht en vermoord. Hij heeft gesteld dat hij tot de dood van Christel Ambrosius een maandenlange (seksuele) relatie met haar heeft gehad. Het aantreffen van de sporen van P. kan volgens hem worden verklaard doordat hij en Christel Ambrosius op zaterdagavond 8 januari 1994 in de ouderlijke woning van verdachte seksueel contact hebben gehad. De raadsman van P. heeft betoogd dat er sterke aanwijzingen zijn dat een ander of anderen dan P. Christel Ambrosius heeft of hebben verkracht en vermoord.

Het hof heeft geen geloof gehecht aan deze lezing van P. Onder meer omdat geen van de vele gehoorde getuigen wist van het bestaan van de gestelde relatie tussen Christel Ambrosius en omdat P. weinig wist te verklaren over Christel Ambrosius. Bovendien zijn de aangevoerde scenario's die naar een ander of anderen dan P. wijzen, niet aannemelijk geworden.

Alle verzoeken en verweren van de verdediging zijn afgewezen.

Straf
Het hof heeft in zijn uitspraak overwogen dat aan de naaste familie van Christel Ambrosius onnoemelijk veel en onherstelbaar leed is toegebracht en dat in haar vrienden- en kennissenkring een gat is geslagen door het gemis van Christel.
Het hof heeft er strafverzwarend rekening mee gehouden dat door de opstelling van P. de familie van Christel Ambrosius in het ongewisse blijft over wat er precies is gebeurd en waarom.

Het hof is van oordeel dat oplegging van een gevangenisstraf voor de duur van achttien jaren is aangewezen. Deze straf is in hoger beroep ook door de advocaat-generaal gevorderd.
Uitspraken: BU3933

Zie het origineel