FloraHolland


Sweet Dolomiti wint FleurPrimeur ROOS

FloraHolland (10 november 2011) - Elk jaar kiezen de inkopers bij FloraHolland de in hun ogen beste nieuwe rozenintroductie die het afgelopen jaar als FleurPrimeur op de markt is gekomen. De winnaar van 2011 is Sweet Dolomiti van Marjoland en Olij Breeding geworden. De kopers waarderen de lichtroze kleur, knopvorm, bloemgrootte, houdbaarheid en de beschikbaarheid in aantrekkelijke aantallen zoals die door Marjoland wordt ingevuld. Voor Marjoland is dit een goed steuntje in de rug na de koerswijziging om zich niet meer alleen te richten op grootbloemige rode rozen. Voor Olij is het de eerste keer dat een van hun cultivars de hoogste waardering krijgt.

Tweede en derde plaats
Lady Bombastic van Goudriaan en Interplant Roses is op de tweede plaats geëindigd. Deze mooie en zware trosroos valt op door haar van licht-naar donkerroze verlopende kleuren en haar gevulde knoppen die mooi openkomen. Adel verplicht, want in 2009 won deze teler al de FleurPrimeur titel! Des te opvallender, want in alle jaren dat de FleurPrimeur verkiezing gehouden wordt, behoorde een trosroos maar drie keer tot de prijswinnaars.
All4Love+ van de Singel en Lex+ en Dolcetto! van Linssen Roses en Schreurs Roses & Gerberas zijn op een gedeelde derde plaats geëindigd. All4Love+, is een mooie roze/donkerroze roos met een grote gevulde knop met een exclusieve uitstraling. Uit een veredelaarsnest met lange historie in de FleurPrimeur historie: Lex+, vorig jaar nog extra in het licht gezet, omdat ze frequent bij de eersten eindigen. Ook van een kweker, die al eerder de hoogste prijs kreeg, de Singel! Maar ook Dolcetto!, een licht met donkerpaarse roos, door Linssen Roses aangevoerd uit Ethiopië. Geroemd door haar aparte kleur en erg gevulde bloemen. Linssen toont daarmee weer eens aan dat het ook uit Afrika mogelijk is om betrouwbaar product en mooie rozen te sturen! Ook de veredelaar, Schreurs, is al vele malen in de prijzen gevallen! Het is voor de eerste keer dat een importroos tot de top drie doordringt. Alle cultivars geven uiting aan de ontwikkeling naar een assortiment met een nostalgische, romantische uitstraling, gekoppeld aan een goede houdbaarheid. Deze vier cultivars zijn door deze uitslag genomineerd voor de Glazen Tulp 2012. Zij zijn hiermee geplaatst voor de halve finale.

Fleur Primeurs rozen
Elk jaar kiezen de inkopers bij FloraHolland de in hun ogen beste nieuwe rozenintroductie uit de in het afgelopen jaar op de markt gekomen FleurPrimeurs. Dit jaar is de verkiezing verder uitgebreid. Begin oktober, tijdens het Marktplaats Event in Bleiswijk, is The Rose Gallery georganiseerd. Een nieuw platform wat FloraHolland gecreëerd heeft om nieuwe cultivars aan kopers en kwekers te laten zien. Ook bloemisten gaven nu hun mening. Daarmee krijgt de uitkomst van deze verkiezing nog meer waarde.

FleurPrimeur bestaat al vele jaren als label voor productvernieuwing en verbetering. Cultivars die zich FleurPrimeur mogen noemen, moeten aan extra eisen voldoen met betrekking tot houdbaarheid, open komen en transporteerbaarheid. FleurPrimeur stimuleert veredelaars en telers om steeds betere cultivars op de markt te brengen. Ook om de verschraling in het assortiment, waar regelmatig over gesproken wordt, tegen te gaan.