Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

Gebruik ruimte buurthuizen verlengd

10 november 2011

Het stadsdeel is bezig een aantal buurthuizen om te vormen naar Huizen van de Wijk. Op dit moment is het nog niet mogelijk om daar voor 2012 ruimte voor activiteiten te reserveren. Bewonersgroepen die nu in deze toekomstige Huizen van de Wijk ruimte huren of gebruiken, kunnen dat tot en met 31 maart 2012 blijven doen.

De wijkcentra en welzijnsorganisaties gaan vanaf begin volgend jaar vanuit deze Huizen van de Wijk activiteiten voor bewoners aanbieden. Bewoners kunnen daar ook zelf activiteiten organiseren. Het worden ontmoetingsplekken met activiteiten voor er door alle bewoners. De vrijwilligers die nu werkzaam zijn voor buurthuizen en wijkcentra zijn daar volgend jaar van harte welkom.

De locaties vijf Huizen van de Wijk zijn:


* Buurtcentrum De Pijp

* Rijnstraat 115

* Buurtcentrum Olympus

* Coenen-Lydia

* MFC Binnenhof

In elk van de vijf huizen komt een programmeur die samen met de bewoners bepaalt aan welke activiteiten in de buurt behoefte is. De programmeur coördineert het welzijnsaanbod in de wijk, ondersteunt bij het opzetten van bewonersactiviteiten en brengt actieve en kwetsbare bewoners in de wijk bij elkaar.

Het stadsdeel subsidieert activiteiten in het Huis van de Wijk die bijdragen aan zelfredzaamheid en die vereenzaming en isolement voorkomen, zoals:

* ontmoetingsactiviteiten die het sociale netwerk versterken;
* activiteiten voor cliënten uit de geestelijke gezondheidszorg;
* huisbezoeken door vrijwilligers om mensen te activeren;
* kortdurende ondersteuning van bewonersinitiatieven;
* activiteiten voor kwetsbare ouderen om isolement te voorkomen.

De volgende organisaties leveren de programmeurs: Combiwel voor Buurtcentrum De Pijp en Coenen-Lydia , Wijkopbouworgaan Rivierenbuurt voor Rijnstraat 115, Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid voor Buurtcentrum Olympus en Dynamo voor Multifunctioneel Centrum Binnenhof.

Het ligt in de bedoeling dat de Huizen van de Wijk begin volgend jaar hun deuren openen

---