Rijksvoorlichtingsdienst

Maatregelen tegen huwelijksdwang

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil de huwelijksvrijheid vergroten door huwelijksdwang verder te beteugelen en de erkenning van in het buitenland gesloten huwelijken te beperken. Het wordt straks makkelijker onder dwang gesloten huwelijken nietig te verklaren. Ook komt er een verbod op kinderhuwelijken (

Dit blijkt onder meer uit een wetsvoorstel dat hij voor advies aan verschillende instanties heeft gestuurd. De maatregelen vloeien voort uit het regeerakkoord.

De huidige mogelijkheid dat minderjarigen onder bepaalde voorwaarden in Nederland in het huwelijk kunnen treden wordt afgeschaft. Om een huwelijk te mogen sluiten moeten allebei de aanstaande echtgenoten voortaan meerderjarig zijn. Een in het buitenland rechtsgeldig gesloten huwelijk van een minderjarige kan nu in Nederland worden erkend. Dat zal straks alleen nog mogelijk zijn als de echtgenoten op het moment dat zij in Nederland erkenning van hun huwelijk vragen de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt.

Het sluiten van een polygaam huwelijk in Nederland is onder de huidige wetgeving verboden. In het buitenland gesloten polygame huwelijken kunnen soms wel in Nederland worden erkend. Erkenning van een polygaam huwelijk betekent overigens niet dat er in Nederland voor meerdere echtgenotes een verblijfsvergunning kan worden afgegeven. Maximaal één echtgenote kan een verblijfsvergunning krijgen. Die mogelijkheid van erkenning van in het buitenland gesloten polygame huwelijken wordt verder beperkt. Als een vreemdeling na aanvraag van een vergunning tot verblijf een polygaam huwelijk in het buitenland sluit, zal dat niet worden erkend als hij zich in Nederland vestigt. Ook vormt dat huwelijk geen grond voor toelating van de huwelijkspartner. Heeft de vreemdeling zich eenmaal in Nederland gevestigd dan moet hij zich aan de Nederlandse wetten en regels houden. Mocht hij na verloop van tijd naar het buitenland reizen om daar een polygaam huwelijk te sluiten, dan wordt dat dus niet erkend.

Verder wil het kabinet bloedverwantschap in de derde of vierde graad in de zijlijn als huwelijksbeletsel in de wet opnemen, omdat bij deze zogeheten neef/nichthuwelijken vaker sprake kan zijn van dwang. Als blijkt dat geen sprake is van dwang kan het huwelijk wel gesloten worden.




RVD Mediafeed